guide til hvordan du selv rengører dit ur derhjemme fra urkompagniet

Et velholdt ur er vejen frem til et ur du kan have glæde af hele livet. Derfor er det vigtigt at du regelmæssigt selv renser det, så uret har de bedste forudsætninger for holdbarhed. Da der er mange typer ure, er det dog vigtigt, at du tager stilling til en række faktorer omkring dit ur, før du kaster dig ud i selv at rense det, som for eksempel hvilke materialer uret er lavet i, om det er vandtæt osv. Vi oplever derfor at rigtig mange spørger os: “Hvordan renser jeg mit ur?”. Til dig der ønsker svar på dette, har vi derfor lavet denne guide i samarbejde med urmageren og fået de allerbedste pro tips til, hvordan du selv renser dit ur derhjemme.

Se også i bunden af artiklen, hvor du kan downloade en fuld oversigt over hvordan du renser dit ur.

mand der snørrer sit snørrebånd som bærer et guld herreur

Undgå at uret ofte behøver dybdegående rens

Sådan undgår du at dit ur bliver snavset

Noget af de første vi råder folk til, når de spørger: “Hvordan renser jeg mit ur?”, er at de så vidt muligt bør undgå at deres ur bliver snavset i første omgang.

Det er naturligvis umuligt helt at undgå at dit ur bliver snavset, uanset hvor forsigtig du er med det, men du kan tage din forbehold. Hvis du ved at du i løbet af din dag kommer ud i aktiviteter hvor dit ur kan blive snavset, så tag det af. Skal du for eksempel arbejde i haven, en tur på stranden eller i fitness centeret, bør du altid tage dit “pæne” ur af først. Ønsker du at bruge ur under aktiviteter, som til fitness, kan du anskaffe dig et ur, som udrustet til sådanne situationer. På denne måde beskytter du dit “pæne” eller dyrere ur, så det ikke bliver unødigt snavset. Er du i tvivl om hvilken type ur der passer til din livsstil og dine aktiviteter, så læs også urmagerens guide til hvilken type urværk du bør vælge.

mand der sidder i naturen med et aktivitetsur på håndleddet

Sådan holder du dit ur pænt med regelmæssig overflade rens

Vi renser typisk vores ansigt efter enden på dagen – hvorfor ikke også vores ur? For at undgå at dit ur ofte behøver dybdegående rens, bør du give dit ur en let, regelmæssig overflade rensning. På den måde vil der ikke ophobe sig for meget snavs og bakterier på dit ur. Nå du gør det, fjerner du særligt overført fugt fra din hud. Fugten på urets overflade kommer typisk fra sved, man også fra andre “syndere”, som body lotion og solcreme. Her anbefaler urmager J. Christiansen: “Jeg vil anbefale at man afsætter lidt tid hver dag, eller ihvertfald et par gange om ugen, til at tørre snavs af urets overflade.”, han fortsætter, “Dette gør du nemt med en blød, ren klud. Du kan for eksempel benytte dig af en mikrofiber klud, som du kan købe i de fleste store supermarkeder eller i butikker med husholdnings artikler. Alternativt kan du også benytte dig af en blød bomulds t-shirt. Det vigtigste er, at det er et materiale der ikke kan ridse urets overflade, under rensningen.”

Kluden er dog ikke altid nok til den regelmæssige overflade rensning, siger urmager J. Christiansen. “På mange ure er der mange små hjørner og kroge, derfor er kluden ikke altid nok til overflade rensningen. Hertil kan du bruge en vatpind, for at kommer godt rundt på uret. Særligt hvis du har et ur med en lænke er vatpinden god, da den gør dig i stand til bedre at rense snavset mellem leddene.

lego starwars figur der rengører glas med en vatpind

Rens din urrem med omtanke for materialet

Sådan renser du din gummi- eller silikone rem

Har du et ur med en gummi eller silikone rem, har du et ur med et meget praktisk materiale, når det kommer til rensning. Gummi og silikone er nemlig enormt nemme at rense og yderst holdbare. Derudover frastøder materialerne vand, som gør at de mere sjældent end andre materialer trænger til rensning.

Du kan rense din gummi eller silikone rem i dybden med produkter de fleste har i husholdningen. Urmager J. Christiansen siger: “For at rense din gummi eller silikone rem, skal du blot bruge lunkent vand blandet med en mild sæbe, en lille børste, klud eller svamp, samt koldt vand til at skylle af med. En blød børnetandbørste er et ideelt redskab til rensningen.”, han fortsætter, “Du holder remmen under det varme sæbevand i et par minutter så snavset blødgøres og løsner sig. Lad aldrig urkassen komme i berøring med vandet, medmindre du er sikker på at den er helt vandtæt. Herefter skrubber du forsigtigt med din svamp eller børste på gummi eller silikone overfladerne, så snavsen fjernes. Skyl til slut efter med koldt vand og tør remmens overflade med et lintfri materiale.” slutter urmager J. Christensen.

Silikone remmen kan nemt renses med vand

Sådan renser du din læderrem

Læder er et af de mere svære materialer at rense i dybden. Dette skyldes at ægte læder er et naturmateriale, som reagerer på sine omgivelser, i henhold til hvordan og hvor ofte det bruges, samt om det befinder sig i kolde eller varme omgivelser. Derfor bør du gå forsigtigt til værks, når du renser din læder rem.

Hvis læder remmen trænger til let rensning

Er din læder rem ikke meget trængende, kan du starte med at “lufte remmen ud”, siger urmager J. Christiansen: “Hvis remmen ikke er meget rengørings trængende kan du forsøge først at “lufte remmen ud”. Det gør du ved at lægge den ved et åbent vindue, væk fra direkte sollys, så læderet får lov til at “ånde”.

Hvis læder remmen trænger til dybdegående rensning

For en mere dybdegående rens, siger urmager J. Christiansen : “Er det første tip ikke nok, bør du rense læder remmen mere dybdegående. Start med at afmontere din læder rem fra urkassen. Hvis dette ikke muligt, så vær ekstremt forsigtig med at urkassen ikke kommer i kontakt med vand og pudder i de øvrige steps.” Han fortsætter: “For at rense læder remmen, så gør en blød klud let fugtig med vand. Tør derefter læder overfladen forsigtigt af og sørg for at komme godt rundt om alle overflader og syninger. Hvis din læderrem har suget fugt til sig fra din hud, fugtige omgivelser eller den er begyndt at lugte, skal du fortsætte rensningen som følgende. Læg læder remmen i en tætomsluttet plastikpose med bagepulver eller babypudder i 12-24 timer. Pulveret vil opsuge al eventuel fugt og den forbundne lugt.

Giv læderet den rette plejer efter rensning

Har din læder rem befundet sig i for tørre omgivelser, bør du afslutteligt pleje lederets overflade. Her siger urmager J. Christiansen: “Al læder har godt af pleje engang imellem, men særligt hvis det har befundet sig i meget tørre omgivelser. Om vinteren når der skrues godt op for radiatorerne i stuerne, er din læder rem i fare for at blive udtørret.”, han fortsætter, “De fleste læder remme er ved køb allerede overflade behandlet med et plejende og beskyttende lag. Over tid, og særligt når den udsættes for skiftende varme og kølige temperaturer, vil det beskyttende lag blive nedslidt. Plejes læderet ikke med jævne mellemrum, vil læderet på en tidspunkt blive stift og krakelere. Kan du mærke at din rem føles meget tør, er det på tide med en omgang læder pleje. Læder plejen påføres forsigtigt med en tør klud. Brug aldrig almindelig møbel læder pleje til din rem, da disse ikke er lavet til tæt kontakt med din hud. Henvend dig istedet der hvor du har købt dit ur, for at få en henvisning om de rette produkter og hvor du finder dem.

læder holder længere hvis det rensens og plejes

Sådan renser du din titanium-, rustfri stål- eller keramik rem

Lænke remmen er en klassiker og en favorit blandt mange urentusiaster. Den er slidstærk og består af en masse små led, som kan gøre rensningen besværlig. Dette skyldes de mange små hjørner og kroge mellem leddene på en lænke rem, hvor der typisk sætter sig snavs og støv.

For at rengøre lænke remmen i dybden, siger urmager J. Christensen: “Start med at afmontere remmen fra urkassen, medmindre den er 100% vandtæt. Du kan få det rigtige lænke værktøj til afmontering af remmen, der hvor du har købt dit ur. Når du har lænken er afmonteret, nedsænker du den i lunkent vand oprørt med en mild sæbe. Lad remmen ligge et par minutter, indtil snavset mellem leddene er løsnet. Herefter gnubber du forsigtigt lænkens overflade, med en lille blød børste, svamp eller klud. Til sidst skyller du lænken efter med koldt vand, så de sidste skidt rester og sæbevand skylles væk. Herefter kan remmen tørres med en blød, lintfri klud eller bomuld t-shirt.

sådan rengører du din stål rem

Sådan renser du din stof- eller nato rem

Stof eller nato remmen er blevet særligt populær de seneste få år. Dette skyldes at den fås i mange flotte farver og at materialet sidder behageligt på et håndled.

Er du ejeren af et ur med en stof eller nato rem, kan vi med glæde meddele, at den nemmeste type rem at rense. Urmager J. Christiansen siger: “For at rengøre stof remmen i dybden, skal du blot afmontere remmen fra urkassen. Mange moderne stof remme har en quick release funktion, som gør at den på få sekunder kan afmonteres fra urkassen. Dernæst kan du vaske din stofrem i hånden eller eventuelt i vaskemaskinen på den mildeste vaske setting. Brug altid mild sæbe til at vaske stof remmen. Vasker du den å hånden, så husk at skylle eventuelle sæberester og snavs af med koldt vand. Du kan lade stofremmen tørre på et håndklæde eller lignende.

sådan rengører du din stof eller nato rem

Sådan renser du urkassen

For at bevare hele dit ur i god stand, er det selvfølgelig vigtigt at du ikke glemmer at rense urkassen. Urkassen er ofte lavet i et forskelligt materiale fra remmen. Ure til voksne vil dog typisk have en urkasse udformet i metal eller resin (harpiks). Materialer som alle rengøres på den samme måde.

Urmager J. Christensen siger: “Undgå altid at urkassen kommer i kontakt med vand, medmindre den er 100% vandtæt. Er du i tvivl, så kontakt altid stedet hvor uret er købt, for at være på den sikre side. Du rengører urkassen ved forsigtigt at dybbe en blød børne tandbørste eller lign. i lunkent vand med en mild sæbe. Vær meget sikker på at børsten kun er fugtig og ikke for våd, før du renser urkassen. Herefter gnubber du let hen over urkassen i cirkulære bevægelser. Vær ekstra forsigtig hvis din urkasse er besat med krystaller og stene. Du kan eventuelt bruge en vatpind i stedet for børsten, til at kommer rundt om svære områder. Brug til slut en tør lintfri klud til urkassens overflade. Under rensningsprocessen bør du hele tiden have et særligt fokus på at undgå steder, hvor vand har en mulighed for at slippe ind.”

Vil du vide mere om ure og vandtæthed, kan du læse vores guide om dykkerure, hvor vi forklarer vandtætheder og egenskaberne ved et vandtæt ur.

sådan rengører du urkassen

Færdiggør rengøringsprocessen

Lad eventuelt en professionel rense uret for dig

Er du usikker på dine egne evner til selv at rengøre dit ur derhjemme, er det et meget dyrt ur eller et sentimentalt arvestykke, så er det altid den bedste idé at lade en professionel rense uret for dig. “En professionel urmager har de helt rigtige redskaber og den ekspertise der skal til, for på en sikker måde, at rengøre dit ur i dybden.” siger urmager J. Christensen: “Går du til en urmager er det selvfølgelig en dyrere løsning, men til gengæld er du helt sikker på ikke ved et uheld at komme til at skade uret selv, og du har garanti på at komme hjem med et ur, der er så godt som nyt igen. Har dit ur fået fugt i urværket, bør du ligeledes kontakte en professionel.”

Guide til rensning af ur

Her kan du downloade en oversigt og guide til hvordan du renser dit ur step-by-step:


Hos UrKompagniet.dk står vi naturligvis altid klar til at rådgive dig om rensning af dit ur. Du kan kontakte os via vores hjemmeside.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.