Er du på udkig efter det perfekte ur til dig selv eller eventuelt til en særlig person i gave, er noget af det vigtigste du bør tage stilling til, hvilken type urværk, der matcher lige netop din eller gavemodtagerens livsstil. Tager du udgangspunkt i dette, kan du nemlig være helt sikker på, at du får et ur som kan være til gavn og glæde af i mange år. Her får du derfor urmagerens guide til hvilken type urværk du bør vælge.Hvorfor er urværket vigtigt?

Der findes mange typer af urværk og det er derfor ikke altid lige nemt at gennemskue hvad de forskellige typer af urværkers egenskaber er, samt hvad det betyder for dig som køber. Derudover kommer der med den rivende udvikling i urindustrien, hele tiden nye typer af urværker på markedet, som kan være med til at forvirre dig yderligere. Derfor er det vigtigt du sætter dig ind i hvilken type urværk du bør vælge. Typen kan nemlig have stor indflydelse på hvordan uret passer til din livsstil, og dermed, hvor meget glæde og gavn du får af det. For at gøre det enkelt for dig, vil vi introducere dig til de mest almindelige typer af urværker som findes på markedet, samt hvilke egenskaber de har.


Kvarts urværket

Kvarts (eller quartz) teknologien vandt frem i 1970’erne og i starten af 1980’erne, en tid der sidenhen er blevet omtalt som kvarts krisen. dette skyldes at kvarts teknologien blev revolutionerende for urindustrien. Opfindelsen resulterede nemlig i, at det traditionelle og meget komplicerede mekaniske ur, stort set blev erstattet. 

billede af verdens første kvarts ur seiko astron
På billedet ses verdens første kvarts (quartz) ur, Seiko Astron, som blev afsløret d. 25 december i 1969.

Kvarts uret fungerer på den måde, at det drives ved hjælp af en elektronisk oscillator (et elektronisk kredsløb som producerer elektroniske signaler eller bølger), der reguleres ved hjælp af en kvarts krystal. Krystal oscillatoren udsender et signal med en meget præcis frekvens, som gør at kvarts uret er mere præcist end det traditionelle mekaniske ur. Det første nogensinde kvarts armbåndsur på markedet var Seiko Astron, som blev afsløret d. 25 december 1969.

tre kvarts mineraler
Sådan ser et kvarts mineral ud, inden det omformes til oscillatoren.

Fordele ved kvarts urværket

Kvarts uret får i modsætning til det mekaniske ur sin energi fra et batteri. Dette gør det nemt for mange at have et kvartsur på til dagligt, da man ikke i dagligdagen behøver at tænke på urværkets vedligehold. Afhængigt af kvaliteten på uret og hvilken type af batteri kvarts uret indeholder, skal dette batteri dog skiftes omkring hvert tredje til fjerde år. Når batteriet løber tør, går uret ganske simpelt i stå. Oven i dette er kvarts urværkets præcision, og dermed pålidelighed, det mekaniske ur overlegent. Dette skyldes at frekvensen af energien i kvarts værket, bliver jævnt fordelt gennem urets levetid. Kvarts uret mister derfor typisk aldrig mere end under et sekunds nøjagtighed om dagen.

En anden stor fordel ved kvarts uret er, at antallet af dele i urværket er mindre end i det traditionelle mekaniske ur. Det betyder at kvarts urets urkasse, også kan designes ultra let og tyndt, i forhold til det mekaniske urs urkasse. Ønsker du derfor et ur som nemt kan sidde under et bluse- eller skjorteærme, er kvarts uret helt sikkert den rette vej at gå. Samtidig betyder de færre dele i kvartsurværket, at det er mindre skrøbeligt i forhold til det mekaniske ur. Det vil sige, at du ikke behøver at være bekymret for at urets indre dele “rystes løs“, hvis uret skulle blive udsat for et lille stød eller fald.

Hvad skyldes kvarts værkets popularitet?

Kvarts urværket er grundet de færre indre dele, billigere at producere end det mekaniske urværk. Derfor vil man typisk opleve kvartsure blandt modeurmærker, som Daniel Wellington, Olivia Burton, MVMT og Mini Focus. Med et økonimisk kvarts værk, kan mærker som disse følge de evigt skiftende mode trends. Grundet masseproduktionen af mange kvarts ure, skal du derfor ikke investere i et kvarts ur, med tanken om at det kommer til at stige i værdi over tid. Du kan dog være sikker på, at hvis du passer godt på dit kvarts ur, kan du have stor glæde af det hele livet.


Mekanisk (Automatisk) Urværk

Det mekaniske urværk er det foretrukne urværk blandt urentusiasterne og betegnes af nogle endda som “det rigtige urværk”. Dette skyldes at det mekaniske urværk var det oprindelige type af urværk, som blev brugt før kvarts urværket kom på banen. Det mekaniske ur har nemlig et yderst kompliceret værk, som laves i hånden af eksperter. Det består af masser af små dele, der alle skal placeres med præcision.

I dag skelner man typisk mellem to typer af mekaniske urværker: værket med et mekanisk optræk og værket med et automatisk optræk. Det mest populære mekaniske urværk er i dag det automatiske urværk. Det manuelle mekaniske urværk ses derfor kun meget sjældent. Det automatiske urværk bliver trukket op af det der kaldes for en rotor, som sidder inde i urværket. Rotoren udnytter så tyngdekraften og de bevægelser der kommer, når du bevæger dit håndled, mens du har uret på. Det er derfor en selvfølge, at det automatiske ur skal bæres, for at det ikke går i stå.

Ulemper ved et traditionelt mekanisk værk

Samtidig er det mekaniske urværk mindre hårdført end kvarts urværket. Dette skyldes de mange små dele som urværket består af, kan risikere at blive “rystet løs”, hvis uret skulle blive udsat for et stød eller hvis det falder på jorden. I forlængelse af dette, kan det mekaniske ur i højere grad end kvarts uret, blive påvirket af magnetisme. De fleste ures værker består af forskellige metaldele, og det mekaniske ur har med sine mange flere dele end kvarts uret, derfor større chance for at blive påvirket magnetisk. Herved kan det tabe/hente tid, eller helt gå i stå, ved stor magnetisk påvirkning.

Det mekaniske ur derfor ikke ideelt til dagligt, for folk som arbejder i felter, hvor man bliver udsat for magnetisk eller elektrisk påvirkning. For eksempel piloter, sygeplejesker eller læger. Ure kan dog heldigvis nemt blive afmagnetiseret hos en urmager, hvis det skulle hænde at det blev påvirket. Vi har tidligere skrevet et indslag om ure og magnetisk påvirkning, som du kan læse her.

closeup af de indre dele i et urværk
På billedet ses de mange indre dele, som et mekanisk automatisk ur kan bestå af, der alle er med til at få uret til at gå.

Hvem bør investere i et traditionelt mekanisk urværk?

Med et unikt håndværk som det automatiske mekaniske ur, ligger vi i en højere prisklasse end med et kvarts ur. Der er derfor ingen tvivl om, at det mekaniske ur passer bedst til urentusiasten, som ønsker at gøre en investering i et unikt stykke håndværk. En person som er indstillet på, at lægge tid og kræfter i at holde uret ved lige. Med den rette pleje, kan et mekanisk ur nemlig holde en livstid. Samtidig behøver man aldrig, som med kvarts uret, bekymre sig om batteriskifte. Det mekaniske ur er en nostalgisk påmindelse om et ekspert håndværk, der er fyldt med masser af prestige for urelskere, i en tid før de batteridrevne ure fandtes.


Kinetisk Urværk

Kinetik urværket minder i høj grad om det automatiske urværk. Man kan i grunden sige, at kinetik urværket er en god mellemting mellem det automatiske urværk og kvarts urværket. Det indeholder nemlig elementer fra begge typer urværk. Kinetik urværkets bevægelser forklares bedst, ved at referere til måden det automatiske urværk bevæger sig på. Det automatiske urværk bruger en rotor til at konvertere bevægelse fra bærerens håndled til energi. Kinetik urværket fungerer i høj grad på samme måde, men her er bevægelsen omformet til elektrisk energi. Den elektriske energi gemmes så i et selvopladende batteri. Dette betyder at uret med et kinetik urværk, ikke behøver at få skiftet batteri lige så ofte som kvarts uret.

Fordele ved kinetik

Teknologien blev udviklet af mærket Seiko og blev introduceret til markedet for første gang i 1986. Kinetik urværket kan grundet sin teknologi holde tiden meget længere end det automatiske ur, når det ikke bæres. Faktisk kan det holde op til flere måneder. Dette står i stor kontrast til det automatiske ur, som typisk vil have en reserve på op til et par dage. Ønsker du derfor et ur som har det bedste fra både kvarts uret og det automatiske ur, er et ur med kinetisk urværk perfekt.

sketch af et kinetisk urværk
Sådan kan det se ud inde i et urværk med kinetik.

Solar/Eco Drive Urværk

En af de meget populære urværker på markedet i dag, er urværker som gør brug af lysenergi for at gå. Selvom man måske ikke skulle tro det, har de tidligste forsøg på soldrevne ure sine rødder helt tilbage i 1970’erne. Soldrevne ure vandt dog først rigtigt frem på markedet med mærket Citizens lysdrevne urserie, “Eco-Drive”, i 1990’erne. Det unikke ved “Eco-Drive” var, at teknologien gjorde det muligt for uret at få sin energi, ikke blot fra sollys, men også kunstigt lys.

Siden introduktionen af Citizens første “Eco-Drive” serie, er teknologien bag solcelledrevne ure, og dermed deres effektivitet, langt forbedret. I dag er teknologien faktisk så effektiv, at mange mærker har fulde linjer dedikeret til solcelledrevne ure. Disse mærker inkluderer, ud over Citizen, blandt andre Casio og Seiko.

illustration af solcellepaneler på et casio edifice ur
Solcellepaneler på et Casio Edifice ur.

Teknologien fungerer typisk på den måde, at sollys og kunstigt lys bliver absorberet gennem et solpanel, bag værkets krystal. Skiven er typisk enten et lag over eller på selve solcellepanelet. Solcellepanelet omformer lyset til elektrisk energi, der så får uret til at gå. Solcelledrevne ure i dag er faktisk blevet så effektive, at de typisk er i stand til at lagre lysenergien over lang tid. Oven i det, kan de fleste solcelledrevne ure i dag lade sig op i meget svagt lys. For eksempel på en overskyet dag og tilmed i svagt kunstigt lys. Som eksempel kan Citizens “Eco-Drive” ure gemme nok energi til til at holde sig gående i flere måneder, og endda år, uden at blive eksponeret for lys. “Eco-Drive” urene er i stand til dette, ved hjælp af en “power save”/”hibernation mode”. Når tilstanden aktiveres stopper sekundviseren, indtil uret igen bliver eksponeret for lys.

Fordele ved et solcelledrevet urværk

Det solcelledrevne urværk, er derfor et fantastisk alternativ til de traditionelle urværker, da det ikke behøver meget vedligehold eller batteriskift. Derudover har det nogle miljørigtige fordele. Med dagens fokus på de solcelledrevne ure, er der i øvrigt masser af fede designs at vælge imellem på markedet.


Har digitale ure og smartwatches urværker?

Til sidst vil vi nævne digitale ure og smartwatches. Der kan nemlig være forvirring omkring urværket på disse typer ure. Når man taler om det digitale ur, taler man typisk om et ur der har et digitalt display. Det digitale display viser tiden i timer og minutter, og nogle gange sekunder.

Et smartwatch associeres typisk med et ur der har en touchscreen, men et smartwatch kan også sagtens have et digitalt display eller en traditionel analog urskive. Dette ses eksempelvis blandt Kronaby urene, som typisk klassificeres som hybrid smartwatches.

Både det digitale ur og smartwatches kører dog på elektrisk energi. Det betyder at både digitaluret og smartwatch kan have forskellige urværker. Nogle har kvarts, hvis batterier skal udskiftes over tid, andre gør brug af solcelleenergi til batterierne. En helt tredje type modeller genoplader trådløst deres batterier via magneter. Det er derfor vigtigt at du sætter dig grundigt ind i hvilken energikilde et digital ur eller et smartwatch har. På denne måde sikrer du dig, at det passer til din livsstil. Afhængigt af urværket og energikilden er reglen dog ofte, at jo flere funktioner uret har, des mere energi sluger det

digital ur fra casio og smartwatch framichael kors til mænd
Undersøg altid hvilket urværk uret har, inden du køber et digitalt ur eller smartwatch, for at være sikker på at det matcher til din livsstil.

Fordele ved det digitale ur

En af fordelene ved at vælge et digitalt ur er, at det til trods for urværket, gør det muligt at udforme dem i yderst hårdføre materialer og designs. Dette skyldes at de ikke ligger under for det traditionelle urdesign. Med det mener vi, at selvom det digitale ur skulle have et kvartsurværk, kan det designes til at udstå meget mere end det traditionelle ur med et kvartsurværk kan.

Et af de mest populære mærker, som designer fantastiske digitale ure, er Casio G-shock. G-shock modellerne er designet til at kunne udstå helt ekstreme situationer og er derfor favorit mærket blandt mange sports udøvere og eventyrere. Mærket er også kendt for at blive brugt i militæret. De har ofte et sporty design, hvilket dog ikke gør dem ideelle til formelle situationer.

Fordele ved et smartwatch ur

Selvom designet naturligvis er op til den enkeltes præferencer og stil, er mange smartwatches mere anvendelige til flere situationer. Smartwatches kan nemlig i højere grad designes til at ligne det traditionelle ur.

Populære mærker inkluderer blandt andre Michael Kors, Samsung, Kronaby og Casio. Hvert mærke har sit bud på hvordan moderne smartwatches og hybridmodeller bør se ud. De nyere Michael Kors smartwatches har for eksempel touchscreen og et batteri i værket, som oplades trådløst via en medfølgende ladestation. Det vil sige, at uret ligesom din smartphone typisk skal oplades en gang om dagen, afhængigt af hvor hyppigt du bruger uret. I modsætning til et digitalt ur som Casio g-shock, skal du dog være forsigtig med at kaste dit Michael Kors smartwatch om dig, da det er langt mere skrøbeligt.

Er du derfor den meget aktive og sporty type, er der god grund til at se sig om efter et energibesparende digital ur eller hybrid smartwatch. Er du derimod til traditionelt urdesign eller ønsker du at uret skal kunne det meste din telefon kan, bør du kigge efter et smartwatch med omtanke for, batterilevetiden i den enkelte model.


Vi står altid klar til at give dig yderligere vejledning hos UrKompagniet til hvilken type urværk der matcher bedst til dig, og du kan altid høre mere omkring urværket på specifikke modeller, ved at kontakte os her. 🙂

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.