I denne guide vil vi give vores bud på, hvad et dykkerur skal kunne og hvilke funktioner, der er optimale for et dykkerur. Vi tage dig igennem det du generelt bør vide om dykkeruret, men også perspektivere til dine behov, forskellige prisklasser og designs. Her har du din guide til det perfekte dykkerur!

Kan mit ur tåle vand?

Kan mit ur tåle vand? Et klassisk spørgsmål, som vi godt kan forstå, vi ofte får stillet, da det kan være meget forvirrende. Mange ure har ofte enten en meter værdi, 30, 50, 100, 200 osv. eller en ATM værdi: 1, 3, 5, 10, 20 osv. Hvis der for eksempel står 100m på urets skive, betyder det at man kan dykke 100m ned under havet?

Det korte svar er nej. Vi vil derfor først starte med en hurtig ovesættelse mellem ATM og meter. 1 ATM betyder samme vandtæthed som 10M. 3 ATM er lig med 30 meter. 10 ATM er 100 Meter og så videre. Det betyder dog ikke, at hvis uret er vandtæt ned til 10 ATM / 100M, at du så kan dykke 100 meter under vandet med det.

Noget af det vigtigste ved at vælge et dykkerur eller et ur, man skal bruge i vandet, er at vide, hvad det kan tåle. Her har du en generel oversigt over, hvad dit ur kan tåle, som vi vil uddybe længere nede:

Meteroversigt til ure

0 ATM / 0 Meter
Uret kan ikke tåle vand, og det har heller ikke godt af sved.

1 ATM / 10 Meter
Uret kan tåle vandsprøjt / dryp samt hverdags sved.

3-5 ATM / 30-50 Meter
Uret kan tåle regn og vandsprøjt

10 ATM / 100 Meter
Uret kan tåle, at du går i bad med det, og du kan svømme med det.

20 ATM / 200 Meter
Du kan snorkle med uret.

100 ATM / 1000m
Du kan dykke med flaske med det.

Hvorfor du ikke kan dykke med dit ur?

Man kan altså ikke dykke 100m ned med uret, selvom der står 100m / 10 ATM på. ATM er et mål for det statisk atmosfæriske tryk i vandet. Det vigtige ord her er statisk. Et urs vandtæthed måles i et laboratorie, som ikke afspejler de reelle forhold under en havoverflade. Det vil sige, at når man er ude i vandet eller bare i svømmmehallen, så er trykket i vandet noget helt andet. Derfor anbefaler vi typisk, at man går ud fra den ovenstående oversigt. Der er dog undtagelser.

Vi oplever blandt andet, at nogle smartwatches og sportsure, som kun er vandtæt ned til 5 ATM, sagtens kan tåle at man svømmer med dem. Det betyder, at hvis du er i tvivl, så følg den ovenstående oversigt, men vil du vide mere omkring et specifikt urs vandsikkerhed, så kontakt din forhandler. Du kan altid kontakte os her, hvis du har spørgsmål til ure i vores sortiment.

Vi ser ligeledes, at ure, der er vandtætte ned til 20 ATM, godt kan bruges til at dykke med flaske. Vi har eksempler på ure, der har været nede på omkring 40 meter, der var vandtætte ned til 20 ATM. Trykket i vandet varierer også med forskellige have – det er derfor umuligt at give en præcis guide. Ure man kan fremhæve her er Seiko Prospex’ der samarbejder med PADI (Professional Association of Diving). Samarbejdet har kastet nogle fede dykkerure af sig og flere har meldt tilbage, at de er brugt til dyk, der har været dybere end til snorkling. Hvis du vil være på den helt sikre side, kan du holde dig til ovenstående oversigt, men der er massere eksempler på, at urene kan tåle mere!

Vigtige funktioner til dit dykkerur

Det er vigtigt at vide, hvad du har behov for med dit ur, da du hurtigt kan komme til at betale for meget for et ur, med funktioner du ikke behøver. Et ur der er vandtæt ned til 100 ATM, er typisk væsentlig dyrere end et ur der er vandtæt ned til 20 ATM. Så hvis du blot skal snorke og bade med uret, behøver du ikke et ur, som man kan dykke med flaske med. Selvfølgelig er urets design også vigtigt for mange og hos os elsker vi, som mange andre, også det unikke dykkerur design. I følgende afsnit vil vi derfor introducere dig til de forskellige funktioner på et dykkerur:

Lynetten eller “Drejekransen”

Lynetten eller “drejekransen” sidder yderst på et urs krans. Ved nogle ure kan denne drejes, så den kan bruges til at se, hvor lang tids luft du har tilbage i din flaske. Skal du ikke dykke med flaske, er der ikke behov for denne, selvom de fleste dykkerure ved en vis prisklasse har dette.

Skruekrone

Skruekrone er en funktion på et ur, hvor urets krone kan blive skruet fast. Det er yderst vigtigt, at urets krone altid er lukket, når det er i kontakt med vand. Ved at have en skruekrone på dit dykkerur, sikrer du at det det ikke åbner og går i stykker, når uret er i kontakt med vand. Uret behøver ikke en skruekrone for at være vandtæt, men det gør det mere sikkert i vandet. Man ser ligeledes at nogle dykkerure har et design, hvor kronen er beskyttet, så den heller ikke får slag, når man dykker.

Selvlysende belægning

Selvlysende belægning kan være nyttigt, hvis du dykker dybt. Der kan være mørkt under vandet og mange bruger sit ur til at se, hvor lang tids ilt man har tilbage. Derfor er den selvlysende belægning på urets visere og indikatorer essentielt for synligheden af disse.

Kondens

Kondens er dug, der samler sig inde i dit ur. Ved hurtige temperatursvingninger opstår et undertryk i uret, som kan forårsage at kondens opstår. Du vil se dugdråber under glasset hvis dette sker. Gå omgående til en urmager hvis du oplever dette, så de på en sikker måde kan åbne kassen og tørre uret ud. Fugtigheden forsvinder nemlig ikke selvom duggen forsvinder. Det vil sige, at hvis du ikke får tørret uret ud, vil fugten lægge sig i urværket, som kan medføre uoprettelig skade på uret. Ingen ure er fuldstændigt kondenssikre, heller ikke selvom de er klassificeret som vandtætte. Kondens kan også opstå hvis du går fra stærk kulde til høj varme, for eksempel fra vinterkulde til høj indendørs temperatur eller sauna. At kondens opstår, er altså ikke nødvendigvis en fabrikationsfejl og dermed en reklamation. Derfor er det vigtigt, at du selv er opmærksom på opstående kondens i dit dykkerur!

Invicta – Meget ur for pengene

Hos os er Invicta helt klart en af de mærker, som giver dig rigtig meget ur for pengene. Vi er helt vilde med urene fra Invicta, der betyder invincible (uovervindelig) på latin. Invicta er blandt andet kendte for sin Pro Diver serie, der har et klassisk eksklusivt dykkerur-design, hvoraf de fleste er vandtætte ned til 20 ATM. Urene har forskellige størrelser, og de laves både til herre og damer, så der er helt sikkert noget til dykkerentusiasten.

Seiko – Den mest populære

Seiko er et af landets mest populære urmærker, og med god grund! En af de helt store serier, hvis ikke den største, er Seiko Prospex. Seiko Prospex er en viderudvikling af deres diver ure, som stadig eksisterer. Det skal helt sikkert nævnes, at Seiko også har et tæt samarbejde med PADI (Professional Association of Diving Instructors), hvor de sammen udgiver de ekstremt populære Seiko Prospex Padi ure i forskellige versioner. Du ser dem alle under vores Prospex kategori, ved at klikke her.

Seiko har derudover lavet mange samarbejder med forskellige organisationer, hvor de blandt andet har et tæt samarbejde med NGO’en Save the Ocean, der arbejder for et bedre miljø i verdenshavene. Dette har kastet nogle fede dykkerure af sig, som vi helt sikkert synes, du skulle tage et kig på!

Hvis du ønsker dig et helt unikt ur, som ikke alle og enhver kan eje, så tilbyder mærket også limiterede- og special editions modeller. Disse modeller bliver der kun produceret meget få af. Ønsker du dog et hverdagsur, som du også kan dykke med, så klarer Seiko også den. Man skal dog være opmærksom på, at et Seiko Prospex ur med sin fantastiske kvalitet og unikke designs, dermed starter et godt stykke oppe i pris, sammenlignet med eksempelvis Invicta.

Er du interesseret i at vide mere om Seiko uret på dykkeraktion, kan du læse vores indslag om dykkeren der boede 31 dage under vandet.

Casio – Digitale dykkerure

Casio er nok verdens mest kendte producent af digitalure, men mærket kan dog meget mere end dette. Derfor vil vi nævne de ekstremt fede digitalure fra Casio, som du også kan have med dig i vandet. Det er dog vigtigt at understrege, at Casio primært laver digitalure, hvoraf mange derfor er vandtæt ned til 20 ATM, og altså ikke er ideelle modeller for prodykkeren. Casio har dog lavet specielle udgivelser, som er særligt designet til dykning. Dette er blandt andet Casio G-Shock Frogman urene.

De fleste af vores digitalure fra Casio, der egner sig til dykning, er G-Shock urene, selvom det ikke er dem alle, der er vandtæt ned til 20 ATM. Der er dog mange af retromodellerne, der godt kan tåle, at du svømmer med dem.

Oris – High end dykkeruret

Oris er vores high end dykkerure, hvilket naturligvis også afspejler sig i prisen. Du er med et Oris dykkerur nemlig garanteret at få et klasse ur, i fantastisk kvalitet. I urbranchen er Oris kendt som urmagerens ur. Det er det fordi, at det siges, at du får meget mere for prisen hos Oris, sammenlignet med mærker som Omega og Rolex. Hvorvidt det er 100% rigtigt eller ej, vil vi lade andre vurdere, men det bekræfter uden tvivl, at Oris er en sikker investering.

Oris laver ikke udelukkende dykkerure – faktisk så er deres Divers 65, som er genudgivelser inspireret af deres dykkerure fra 1965, kun vandtæt ned til 10 ATM, hvilket er lidt ironisk. Du kan dog godt svømme med dem!

Oris serie af dykkerure hedder Aquis og det er virkelig lækre ure! Mange er dem er vandtæt ned til 30 ATM, men flere af dem er også vandtæt ned til 50 ATM, så du virkelig har nogle ure, du kan tage med i vandet. Oris laver også en serie kaldet ProDiver, hvor urene i den serie er vandtæt ned til 100 ATM. Pro modellerne kan du tage med dig på rigtige flaskedyk!

Skulle du have nogle spørgsmål omkring ovenstående eller bare generelt, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice her.

4 KOMMENTARER

  1. […] Et “dykkerur” er et ur der, som navnet afslører, er designet til dykning. På trods af at uret primært er designet til dykning, er dykkeruret ligeså populært blandt mænd der ikke dykker på grund af dets særlige æstetik, versatilitet og robusthed. Er du interesseret i dykkerure kan du læse mere om dem i vores guide til det perfekte dykkerur. […]

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.