Dykkeruret er et af de mest populære typer ure på markedet. Elsket for sine unikke egenskaber og ikke mindst sit ikoniske design, er en ingen ur samling komplet uden et lækkert dykkerur. På trods af dykkerurets popularitet, er det dog de færreste der ved hvad der gør dykkeruret så unikt, samt hvad er er vigtigt at vide når man skal investere i et dykkerur. Derfor er dette din guide til det perfekte dykkerur!

Hvornår kan et ur tåle vand?

Et spørgsmål vi ofte får er: “hvornår er mit ur vandtæt?” For at svare på dette skal man først kigge på urets klassificering. Generelt set vil ure være klassificeret med en meterværdi eller en ATM værdi. Eksempelvis kan man se ure betegnet med 30 m, 50 m, 100 m, mv. eller 3 ATM, 5 ATM, 10 ATM, mv. Meterværdi og ATM er begge udtryk for vandtætheden af et ur, og kan forbindes således at 30 m svarer til 3 ATM, 50 m svarer til 5 ATM osv.

Følgende er en oversigt over omregningen mellem meterværdi og ATM:

Meteroversigt til ure

0 ATM / 0 m
Uret kan ikke tåle vand, og det har heller ikke godt af sved.

1 ATM / 10 m
Uret kan tåle vandsprøjt / dryp samt hverdags sved.

3 ATM / 30 m
Uret kan tåle regn og vandstænk

5 ATM / 50 m

Uret kan tåle regn og vandstænk

10 ATM / 100 Meter
Uret kan tåle, at du går i bad med det, og du kan svømme med det.

20 ATM / 200 Meter
Du kan snorkle med uret.

100 ATM / 1000m
Du kan dykke med flaske med det.

Hvorfor du ikke kan dykke med dit ur

Hvad der forvirrer de fleste er, at selvom et ur klassificeret til eksempelvis 30 m/3 ATM, betyder det ikke nødvendigvis at du kan dykke 30 m ned i havet med uret. Dette skyldes at ATM er et mål for det statisk atmosfæriske tryk der forekommer under vandet. Bid mærke i ordet ‘statisk’. Et urs vandtæthed måles nemlig i et laboratorie under statiske vandforhold. Det betyder at uret i disse måleomgivelser altså ikke udsættes for det reelle tryk som forekommer i havet. Grunden til at ure måles under statiske forhold i laboratorier, er primært fordi resultaterne skal kunne være sammenlignelige. Da trykforhold under havet varierer meget afhængigt af temperatur, dybde, strøm, osv., ville det være umuligt at få sammenlignelige resultater som udtryk for et urs vandtæthed i de reelle forhold. Derfor er den ovenstående guide et godt udgangspunkt for hvor vandtæt et ur i realiteten er.

Selvom man som hovedregel bør følge guiden for vandtæthed, ser vi dog eksempler på ure, som har højere vandtæthed end hvad guiden definerer. Eksempelvis er der en del smartwatches og sportsure, som der kun er klassificeret som vandtætte ned til 5 ATM, der sagtens kan tåle at man svømmer med dem. Ligeledes ser vi eksempler på ure, der er vandtætte ned til 20 ATM, som godt kan bruges til at dykke med flaske. Vi har endda set eksempler på ure, der har været nede på omkring 40 meter, som kun var klassificeret ved 20 ATM. Vi anbefaler naturligvis ikke at man tager chancen med sit ur, men at man følger den generelle guide. Har du dog spørgsmål til et specifikt urs vandtæthed eller er du i tvivl om hvilken type dykkerur dit behov berettiger, er du altid velkommen til at kontakte os.

Dykkerur til behov eller for stilen

Når du er på udkig efter et dykkerur, er det vigtigt at vide hvad dine behov til et ur er. Det skyldes at du hurtigt kan komme til at betale for meget for et ur, med funktioner som du faktisk ikke behøver. Generelt set, jo vandtæthed et dykkerur har, des højere er prisen på uret. For eksempel er et ur der er vandtæt ned til 100 ATM, typisk væsentligt dyrere end et ur der er vandtæt ned til 20 ATM. Er du derfor blot på udkig efter et ur du kan snorkle med på ferien eller tage på i svømmehallen, behøver du ikke et dykkerur der er lavet til dyk med flaske. Ser man bort fra ens reelle behov, er selve designet naturligvis også en afgørende faktor for mange, når de skal købe ur. Derfor siger vi altid, at du med ligeså god grund kan købe en fantastisk dykkerur alene på grund af dets ikoniske design, og vi oplever mange som gør dette. Et dykkerur er nemlig enormt stilet og alsidigt, og det er da heller ikke et tilfælde, at den populære karakter James Bond altid har et fedt dykkerur på håndleddet.

Dykkerur funktioner

Et dykkerur har flere særlige funktioner som gør, at det kan bruges til at dykke med.

Lynetten/”Drejekransen”

Lynetten eller “drejekransen” sidder yderst på et urs krans. Ved nogle ure kan denne drejes, så den kan bruges til at se hvor lang tids luft der er tilbage i dykkerflasken. Skal du ikke dykke med flaske, er der ikke behov for denne funktion, selvom de fleste dykkerure ved en vis prisklasse har den.

Skruekrone

Skruekronen er en funktion på et ur, som gør at urets krone kan skrues fast. Det er yderst vigtigt, at urets krone altid er lukket, når det er i kontakt med vand. Ved at have en skruekrone på dit dykkerur, sikrer du at det det ikke åbner og lukker vand ind i urværket, når uret er i kontakt med vand. Uret behøver ikke en skruekrone for at være vandtæt, men det gør det mere sikkert i vandet. Man ser ligeledes at nogle dykkerure har et design, hvor kronen er beskyttet, så den heller ikke får slag, når man dykker. Skruekronen er super praktisk, hvad end du skal dykke med flaske eller blot skal kunne have uret på til en svømmetur.

Selvlysende belægning

Selvlysende belægning kan være nyttigt, hvis du dykker dybt. Der kan være mørkt under vandet og mange bruger sit ur til at se, hvor lang tids ilt man har tilbage. Derfor er den selvlysende belægning på urets visere og indikatorer essentielt for synligheden af disse. De fleste vandtætte ure i dag har selvlysende belægning, og denne funktion er praktisk både i vand og på land, når det er mørkt. Du kan læse mere om ure og selvlysende belægning i vores indlæg om Super-LumiNova.

Kondens

Kondens er dug der samler sig inde i dit ur. Ved hurtige temperatursvingninger opstår der nemlig et undertryk i uret, som kan forårsage at kondensen opstår. Dette kan ske under vand, men kondens kan også opstå hvis du går fra stærk kulde til høj varme. Et eksempel på dette er hvis du går fra høj indendørs temperatur eller sauna til ud i vinterkulden. Får du kondens i dit ur, vil du se dugdråber eller dis under glasset. Hvis du oplever dette, bør du omgående kontakte en urmager, der på en sikker måde kan åbne kassen og tørre uret ud. Dette er vigtigt fordi fugtigheden ikke forsvinder selvom duggen eller disen forsvinder på ur glasset. Hvis du ikke får tørret uret ud, vil fugten lægge sig i urværket, som kan medføre uoprettelig skade på uret.

Ingen ure er fuldstændigt kondenssikre, heller ikke selvom de er klassificeret som vandtætte. Dette skyldes at uret aldrig fuldstændigt kan beskyttes mod tryk og temperaturstigninger. Det betyder derfor også at kondens i de fleste tilfælde ikke er en fabrikationsfejl og dermed en reklamation. Derfor er det vigtigt, at du selv er opmærksom på opstående kondens i dit dykkerur!

Mærker som producerer dykkerure

Seiko – Den mest populære

Seiko er et af landets mest populære urmærker, og med god grund! En af de helt store serier, hvis ikke den største, er Seiko Prospex. Seiko Prospex er en viderudvikling af mærkets ‘diver’ ure, som stadig eksisterer. Seiko har et tæt samarbejde med PADI (Professional Association of Diving Instructors), som gør at de i fællesskab udgiver de ekstremt populære Seiko Prospex Padi ure, i forskellige versioner. Du ser dem alle under vores Prospex kategori, ved at klikke her.

Seiko har derudover lavet mange samarbejder med forskellige organisationer, hvor de blandt andet har et tæt samarbejde med NGO’en Save the Ocean, der arbejder for et bedre miljø i verdenshavene. Dette har kastet nogle fede dykkerure af sig, som vi synes i den grad er værd at tage et kig på!

Hvis du ønsker dig et helt unikt ur, som ikke alle og enhver kan eje, så tilbyder mærket også limiterede- og special edition modeller. Disse modeller bliver der kun produceret meget få af. Ønsker du dog et hverdagsur, som du også kan dykke med, så klarer Seiko også den. Man skal dog være opmærksom på, at et Seiko Prospex ur med sin fantastiske kvalitet og unikke designs, starter et godt stykke oppe på prisstigen.

Er du interesseret i at vide mere om Seiko uret i dykkeraktion, kan du læse vores indslag om dykkeren der boede 31 dage under vandet.

Casio – Digitale dykkerure

Casio er nok verdens mest kendte producent af digital ure, men mærket kan dog meget mere end dette. Casio har nemlig produceret mange fede digitale ure, som du kan have på i vandet. Det er dog vigtigt at understrege, at Casio primært laver digital ure, hvoraf mange derfor er vandtæt ned til 20 ATM. Det betyder, at hvis du er på udkig efter ur du kan dykke dybt med, er Casio sandsynligvis ikke det ideelle valg. Casio har dog lavet specielle udgivelser, som er særligt designet til dykning. Disse inkluderer blandt andre Casio G-Shock Frogman urene.

De fleste af vores digitalure fra Casio, der egner sig til dykning, er G-Shock. Det er dog ikke dem alle der er vandtætte ned til 20 ATM, så kig altid efter urets specifikke klassifikation.

Oris – High end dykkeruret

Oris er vores high end dykkerure, hvilket naturligvis også afspejler sig i prisen. Du er med et Oris dykkerur nemlig garanteret at få et klasse ur, i fantastisk kvalitet. I urbranchen er Oris kendt som urmagerens ur. Det er det fordi, at det siges, at du får meget mere for prisen hos Oris, sammenlignet med mærker som Omega og Rolex. Hvorvidt det er 100% rigtigt eller ej, vil vi lade andre vurdere, men det bekræfter uden tvivl, at Oris er en sikker investering.

Oris laver ikke udelukkende dykkerure – faktisk så er deres Divers 65, som er genudgivelser inspireret af deres dykkerure fra 1965, kun vandtæt ned til 10 ATM, hvilket er lidt ironisk. Du kan dog godt svømme med dem!

Oris serie af dykkerure hedder Aquis og det er virkelig lækre ure! Mange er dem er vandtæt ned til 30 ATM, men flere af dem er også vandtæt ned til 50 ATM, så du virkelig har nogle ure, du kan tage med i vandet. Oris laver også en serie kaldet ProDiver. Urene i den serie er vandtæt helt ned til 100 ATM. Pro modellerne kan du tage med dig på rigtige flaskedyk.

Skulle du have nogle spørgsmål omkring ovenstående eller bare generelt, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice her.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.