Fabien Cousteau er brand ambassadør for Seiko Prospex linjen. Han begyndte at dykke som meget ung og er den tredje i sin generation der arbejder med havudforskning og dykning. I år 2014 ledte Cousteau et undervands forskningsprojekt, “Mission 31”, hvor han og hans team måtte leve i et undervandshabitat, 20 meter under vandets overflade, i hele 31 dage. Hvilken drivkraft ligger bag Cousteaus unikke og modige projekter? Seiko Prospex, der er kendt for sine vilde dykkerure til mænd, har i sit samarbejde med den prominente dykker, fået et indblik.


Dykning lå i blodet

Gennem verdenshistorien er de mennesker som har været med til at ændre verden. Typisk mennesker der har været i stand til at tænke ud af boksen og som var handlekraftige. At vælge at leve under vandet i 31 dage, er præcis noget sådan et menneske ville gøre, og nok også grunden til at Cousteau har fået et særligt ry, for at være en ukonventionel mand. “Hmm, der var da folk som satte spørgsmålstegn ved min mentale tilstand, da jeg besluttede at være en del af Mission 31”, sagde Fabien Cousteau med en smil på læben, “men egentlig tror jeg bare man skal være lavet af en særlig støbning, for at kunne og ville leve under sådanne ekstreme omgivelser.”

Cousteau kom til verden i Paris, Frankrig i 1967. Dykkergenet lå i familien, og Cousteaus bedstefar, Jacques-Yves Cousteau, var selv en berømt marine biolog og havudforskningspioneer. Det samme var hans far, Jean-Michel Cousteau. Fabien Cousteau udviklede derfor en særlig fasciantion for havet, allerede siden sit første dyk, som fireårig. “Jeg er i hjertet stadig et barn og har en umættelig nysgerrighed”, sagde Cousteau.

Et billede taget af Fabien Cousteau under vandet, af verdens største haj, den utrolige hvalhaj.

Jordens sidste uudforskede grænse er havet. Vi har på nuværende tidspunkt udforsket mindre end 5% af vores verdenshave, så vi har en masse som bare venter på at blive opdaget. Ligegyldigt om det er architeuthis, kæmpeblæksprutten, et andet undervands væsen, undervands fænomener eller ressourcer, synes jeg bare det er enormt spændende at udforske sådan et mysterie omspundent sted som havet.”  


Verdens sidste uudforskede grænse

Rollen som havforsker, går ud på at udforske verdenshavene og derved hjælpe med at opnå en dybere forståelse for havene. Cousteau arbejder med flere projekter, som går ud over de sædvanlige opgaver for en forsker. Dette inkluderer at tage med på forskellige ekspeditioner i forskellige steder af verden, samt at øge opmærksomheden på og videregive sin viden til resten af verden. Gennem sit arbejde, har Cousteau fået ryet af at være lidt af en maverick, et ry som han tager med oprejst pande, som en kompliment, der styrker hans drive mod at påtage sig flere udfordringer.


Et godt eksempel på hans “regel brydende” aktiviteter, er Mission 31. Under dette projekt, måtte Cousteau bo under vandet i hele 31 dage, i verdens eneste undervands marine laboratorium. Laboratoriet var lokaliseret 20 meter under vandets overflade og var på størrelse med en lille bus. Det var stort set umuligt at komme til overfladen under projektet og meget risikabelt. Før Mission 31 var det længste nogen nogensinde havde opholdt sig dernede 17 dage. Det var dermed også en mulighed for Cousteau, at sætte en ny rekord og samtidig overgå hans bedstefars verdensrekord på 30 dage under vandet. “Det var en mulighed for os at teste og om folk stadig var interesserede i at høre om undervands udforskning. Det var en mulighed for at ære min bedstefar, som byggede de første nogensinde undervandshabitater. Jeg tror det at slå rekorden var den absolut mindst vigtige del af projektet. Det at befinde sig en dag længere under vandet end min bedstefar, var mere en symbolsk ære at give til de tidligere generationer.”, sagde Cousteau om missionen.

Et utroligt dyk og livstruende omgivelser

På Mission 31 var der i alt seks deltagere, inklusive Cousteau. De boede sammen på meget lille plads og drog ud i vandet tre til fire gange dagligt, for at indsamle data. De var interesserede i at samle flere former for data. Heriblandt data om klimaforandringer og havvands forurening, samt interaktionen mellem arterne på koralrevene, når deres omgivelser ændrede sig. Over de 31 dage, som ekspeditionen varede, lykkedes det teamet at samle mere end tre års videnskabelig research og data. Teamet demonstrerede dermed effektiviteten og værdien af research fra et undervandshabitat.

Projektet forløb dog ikke smertefrit og tilsyneladende simple problemer, som kan ske under traditionelle dykkerekspeditioner, kan blive livstruende 20 meter under vandet. Under projektet gik habitatets air conditioner i stykker, hvilket resulterede i at missionen var tæt på at blive afbrudt. Temperaturerne i undervands habitatet ramte nemlig 42 grader Celcius, med en luftfugtighed på 100%. Malfunktionen fik det til at virke som om at det regnede indenfor i undervandshabitatet. Det lykkedes dog for teamet at overvinde denne krise, men de var nødsaget til at at tage sig af ethvert problem, som end måtte opstå, da de måtte igennem en nødvendig dekompressions procedure, som tog 24 timer. Derfor var det at vende tilbage til overfladen hurtigt, aldrig en mulighed – selv ikke hvis nogen kom ud for en ulykke eller blev syge.


Sit livs dyk og at vende tilbage til overfladen

En anden indflydelsesrig faktor var tilstedeværelsen af kameraer inde i habitatet, hvorfra ekspeditionen blev overvåget oppe fra land. Selvom dette blot var en sikkerheds procedure, som skulle sikre at teamet var i god behold, betød det også at teamet konstant blev overvåget. Cousteau mindes hvordan hans mor ringede til ham med det samme på videoopkald, da han blev ramt af nyseanfald en af dagene, for at sikre sig at han var okay. Mange mennesker ville nok tænke, at det kræver en del at så konstant et pres i 31 dage. “Jeg tror det er en særlig type person, som er i stand til og villig til at, at befinde sig i sådan et ekstremt miljø. At være i en udfordrende situation, med trang plads, med mennesker man ikke kender og arbejde i 31 dage, er ikke for alle. Der var en som var klar til at tage tilbage til overfladen efter en uge, de fleste var dog villige til at blive og færdiggøre missionen. Personligt blev jeg næsten deprimeret over at skulle tilbage til overfladen, fordi habitatet og undervands nabolaget blev mit sted, mit hjem, som jeg kendte ud og ind og jeg kunne nemt have tilbragt en måned mere dernede. Jeg savnede selvfølgelig min familie og venner, men jo længere jeg var dernede, des mindre tænkte jeg på overfladen.”, sagde Cousteau. 


Dykning og udforskning af havet

Efter at have fuldendt Mission 31, er Cousteau endnu mere nysgerrig omkring havet en nogensinde før. Han har sågar foreslået muligheden for en fremtidig mission 32 eller 33. “Jeg elsker at gøre fremskridt inden for videnskaben og ingeniørarbejde, og jeg tror at vi på mange måder inkorporerer disse ting i mange aspekter af vores liv, inklusive hav udforskning. Der er dog ingen erstatning for det et menneske kan opleve, fordi ligegyldigt hvor meget robotter, teknologi og alting avancerer, kan det ikke matche alle de nuancer, som et menneske kan opleve, absorbere og videregive.”, siger Cousteau.

En af de fundamentale filosofier fra Fabien Cousteau Ocean Learning Center, som min bedstefar lærte min far, som han lærte mig, er at folk beskytter hvad de elsker, de elsker hvad de forstår, og de forstår hvad de har lært. Jeg tager denne tro med mig, bliver ved med at udvide min viden omkring havet, så jeg kan dele det med verdenen. Jeg tror på, at dette vil hjælpe med beskyttelsen af vores have, og hermed jorden, hvilket i sidste ende vil beskytte vores børns fremtid.” Med denne visdom vil Cousteau fortsætte med at dykke, for at hjælpe med at gøre fremtidens verden til et bedre sted.


Seiko Prospex Solar Diver dykkeruret til mænd

Close-up af seiko prospex solar diver dykkeruret til mænd
Close-up af Seiko Prospex Solar Diver uret til mænd, som brandambassadør Fabien Cousteau bærer på sine dyk.

I forbindelse med samarbejdet mellem Fabien Cousteau og Seiko Prospex, har dykkeren været med til at designe et helt særligt Seiko Prospex dykkerur til mænd.

Jeg har altid båret et dykkerur. Det er noget som jeg altid kan regne med. Selv i vores moderne verdens dykkerudstyr, hvor vi bruger computere, nye teknologier og så videre, kan jeg altid godt lide at bære et dykkerur som min sikkerhed. For en dykker kan et dykkerur være meget personligt. Det kan være meget individuelt og noget som udtrykker dykkerens personlighed. Prospex er ikke blot et redskab, et redskab som man altid kan stole på, men også et ting du kan vælge ud fra din personlige smag, som du ved aldrig vil lade dig i stikken.” sagde Cousteau om dykkeruret.

Et seiko prospex dykkerur til mænd med sort rem og skive
På billedet ses det populære dykkerur til mænd fra Seiko Prospex linjen, designet i samarbejde med Fabien Cousteau.

Jeg kan identificere mig selv med Prospex serien, fordi den ikke blot er et symbol på et løfte, men et symbol på dedikation, nysgerrighed, udforskning, evolution og tilpasning til de behov. Et symbol som stræber efter at nå endnu længere end allerede godt nok.

Seiko prospex solar diver dykkeruret til mænd

På billedet ses Seiko Prospex Solar Diver SNE498P1 dykkeruret til mænd, som Fabien Couseteau bærer.

Jeg kan lide seriens budskab, “Discover Your Planet”, fordi det for mig sætter gang i min fantasi, passion og nysgerrighed, og giver mig lysten til at finde ud af mere om vores klode.

Til slut blev Cousteau spurgt om hvad han ønskede at gøre som ambassadør for Seiko Prospex i fremtiden. Han svarede: “Jeg ser frem til at tage på ekspeditioner og konserveringsprojekter med Seiko Prospex, og måske sammen komme på en helt ny idé til noget nyt for brandet. Jeg synes den dedikation og passion som Seiko aficionados har for Seiko Prospex ure, er helt fantastisk. At de giver deres ure navne som ‘skildpadden’, ‘samuraien’, ‘tunen’ og så videre. Det er symboler for folk som virkelig er engagerede og som forstår selve budskabet bag brandet. Jeg er spændt på at arbejde med Prospex som brandambassadør og jeg håber at vi sammen kan være med til at gøre verden til et bedre sted.”, afslutter Cousteau.

Interesseret i at vide mere om dykkerure? Læs også vores guide til dykkerure og vandtæthed. Du kan se flere ure fra Seiko Prospex serien samt deres specifikationer på vores hjemmeside.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.