I dag kan man få ure i mange forskellige materialer og metaller. Det mest normale materiale er rustfrit stål, som langt de  fleste ure er lavet af. Andre normale metaller er alloy, der er et  billigere alternativ til det rustfrie stål samt titanium, der er væsentlig dyrere at lave ure af. I dette indlæg forklarer vi, hvorfor man producerer ure af titanium, og hvilke fordele materialet kan have for dig.

Kan det rustfri stål ur udløse allergi?

Rustfrit stål er et af de mest populære materialer, som bruges til ur og smykke designs verden over. Materialet er ikke et dårligt materiale for dig og din hud, men der vil dog i alt rustfrit stål være små spor er nikkel. Det er disse spor af nikkel, som nogle mennesker kan have en overfølsomhed over for. Der er på nuværende tidspunkt desværre ikke opfundet nogen metoder, som gør at man kan fjerne nikkel 100% fra metaller. Dette er grunden til at EU har sat en grænseværdi for, hvor meget nikkel, der må være i det stål, som bliver brugt til eksempelvis ure og smykker. For langt de fleste mennesker vil spor af nikkel ikke give nogen som helst problemer og da rustfrit stål er det mest normale materiale, går der mange rundt med et ur på håndledet – både i Danmark og resten af verdenen – uden nogen problemer. Vi oplever, at selv hvis du har en form for overfølsomhed overfor nikkel, er det stadig ikke sikkert, at du kan mærke noget til det, når du har et ur på i rustfrit stål. Hvis du dog ved, at du har en meget slem nikkelallergi, vil vi dog anbefale, at du ikke går med et ur i rustfrit stål til dagligt. Der er desværre heller ikke nogen direkte guide til, hvem som vil opleve overfølsomhedssymptomer på deres hud, når de bærer et ur i rustfrit stål. Som alle andre allergier, kan nikkelallergi være nogen man har hele livet, som opstår i løbet af livet eller som ændrer sig over tid. Det vil sige, har du aldrig haft overfølsomhed over for nikkel før, kan denne være noget du udvikler i løbet af livet af uforklarlige årsager.

Hvad er symptomerne på nikkelallergi?

Du vil ikke ikke være i tvivl, hvis du er overfølsom overfor nikkel. De fleste vil opleve overfølsomhedsymptomer indenfor få timer til et par dage efter, man har været i berøring med materialet. Typiske tegn på overfølsomhed på huden inkluderer: rødmen, udslæt, knupper, kløe, meget tør hud på området hvor huden har været i kontakt med metallet, blister eller i meget slemme tilfælde store væskefyldte blister. Typisk vil symptomerne falde ned i løbet af få timer til dage, det er dog altid en god idé at tage kontakt til dit lokale apotek, for cremer og lignende, som kan afhjælpe på symptomerne eller til din læge, hvis du oplever meget stærke symptomer, eller hvis der ikke er en bedring på symptomerne. Undersøgelser viser derudover, at kvinder har en højere tendens end mænd, til at udvikle nikkel allergi. Har du øvrige smykker på lavet i metal, skal du naturligvis også huske at fjerne disse, hvis du oplever symptomer fra dit ur og omvendt.

Som sagt er det de færreste, som har eller udvikler allergi overfor nikkel, hvilket i høj grad nok også har noget at gøre med EU’s reguleringer omkring den lovlige mængde af nikkel, som må være i metaller brugt til smykker. Det vil derfor altid være en god idé at handle dine smykker og ure i lande og hos forhandlere, som ligger under dette reglement. Har du aldrig oplevet problemer med smykker i metal, er der ligeledes ingen grund til unødig bekymring omkring fortsat at bære dem. Bærer du allerede et ur eller smykker i rustfrit stål eller andre metaller, som kan have spor af nikkel i sig, så husk altid at rengøre disse med jævne mellemrum og at tage dem ud før du sover, går i bad og lignende. Dette skyldes, at nogen mennesker kan opleve lignende symptomer, som ved nikkeloverfølsomhed, hvis de har et ur eller andet smykke siddende i lang tid, uden at rengøre det. Den skidt eller fugt som sætter sig i urets eller smykkets overflader og kroge, kan nemlig også irritere huden.

Hvorfor vælge et titaniumsur?

Et titaniums ur står skarpt på håndledet!

Der er mange gode grunde til at gå med et titaniumsur. Først og fremmest, vil vi gerne fremhæve det fede look, et ur i titanium giver. Materialet har en rå og unik farve, der minder en smule om den farve som ses på gunmetal. Et unikt look, som helt sikkert giver et andet udtryk end de andre ure i din samling. Titanium er endvidere et meget let metal, hvilket betyder, at uret er behageligt at have på, samtidig med, at det ligesom rustfrit stål er utrolig slidstærkt. Titanium kan fås både med en rå børstet eller blank overflade, så du kan vælge lige det type look du ønsker.

Men er der så nikkel i titanium? Det korte, men upræcise svar er ja. Der er omkring samme mængde af nikkel i titanium, som der er i rustfrit stål. Spørgsmålet er så, hvorfor bliver titanium markedsført som et nikkelfrit metal? Dette skyldes, at titanium er et metal som er i stand til at binde nikkelet til sig, hvilket rustfrit stål ikke gør. Det betyder, at hvis du har kontakt allergi overfor nikkel, kan du altså gå helt problemfrit med et titaniumsur. Som opsummering – titanium er ikke nikkelfrit, men i praksis, er materialet altså ligeså godt, som hvis det ikke var.

Kan du købe et hvilket som helst titaniumsur?

Inden du køber et titaniumsur, er der nogle vigtige ting du skal sikre dig, hvis du er overfølsom over for nikkel.

Læg mærke til bagklappen på uret: Bagklappen sidder bag på uret, og er den “låge”, som man åbner, hvis et batteri eksempelvis skal udskiftes på dit ur. Vi har desværre set flere eksempler på, at der bliver “sparet” på denne funktion, fra producenter af titaniumsure. Det kan der være forskellige årsager til, men problemet er, at den er det primære sted på uret, som du har berøring med, når du har dit ur på. Det er derfor vigtigt at være sikker på, at urets bagklap også er af titanium. Du vil typisk ikke være i tvivl, da bagklappen er stålfarvet, kan du hurtigt se om materialet er magen til det som er blevet brugt på resten af uret. Er du i tvivl, så spørg altid ind til dette, inden du investerer i uret. Derudover, er det muligt at få “silikone cirkler”, der klistres på bagklappen, hvis det virkelig er et ur du ønsker dig, men hvis bagklap er lavet i et andet materiale. Sørg dog for at tilkøbe disse “silikone cirkler” i god kvalitet, så de ikke falder af.

Læg mærke til spændet på uret: Med spændet gælder præcis det samme princip som med bagklappen. Vær altid sikker på, at spændet ligeledes er lavet i titanium, da spændet også kan give hudirritation, hvis du har kontakt allergi overfor nikkel. Samme råd gælder som med bagklappen, er du i tvivl om materialet, så spørg altid.

Læg mærke til farven på uret: Selvom dette sker sjældent, kan et ur være belagt med den samme farve, som ses på et titanium ur. Derfor skal du sikre dig, at det ur du påtænker dig at købe, ikke blot er belagt med en titaniums farve, men at det er fuldt produceret i dette metal. Urets materiale vil typisk altid stå skrevet under urets specifikationer.

Hvilken type ur bør du vælge til dit barn?

Mærket Poco Loco laver ure i titanium, hvor både bagklap og spænde ligeledes er i titanium!

Der er desværre intet nemt svar til dette spørgsmål. Vores erfaring er, at børns hud er mere sart end voksnes, hvorfor de måske har en større tendens til at blive påvirket af den lille mængde nikkel, der er i rustfrit stål. Sundhedsstyrelsen skriver, at man ikke kan forebygge kontakt allergi med nikkel. Hvorvidt det så betyder, at dit barn ikke bør gå med ure i rustfrit stål er uklart. Har dit barn tidligere vist symptomer på overfølsomhed overfor nikkel, fraråder vi naturligvis, at barnet går med ure i rustfrit stål.

Ligesom der findes mærker som specialiserer sig i allergivenlige titaniumsure til voksne, findes der mærker som Poco Loco, der specialiserer sig i at producere allergivenlige ure til børn. Vi har kun gode erfaringer med dette mærke, da urkassen, bagklappen og spændet på urene, alle er lavet i 100% titanium. Er du derfor på jagt efter et allergivenligt ur til dit barm, er et mærke som Poco Loco et sikkert valg.

Ønsker du yderligere rådgivning omkring titaniums ure, andre allergivenlige ure eller lignende, er du altid velkommen til at give os en kommentar i kommentarfeltet nedenfor, eller kontakte os her.

1 KOMMENTAR

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.