Fejring af et helt særligt ur-ikon

I anledning af Oris Big Crown Pointer Date 80-års jubilæet, lancerer Oris en unik bronze udgave af sit ikoniske ur.

Tilbage i 1938, introducerede Oris for første gang et helt unikt og banebrydende ur, som var specielt designet til piloter. Tanken var, at designe et smukt ur i høj kvalitet til en fornuftig pris, som ville være nemt at navigere og pålideligt at bruge, selv under fjendtlige omgivelser. Uret havde derfor en oversize krone, således at piloterne, selvom de havde tykke handsker på, nemt kunne justere på uret. Derudover, havde uret en unik sjældent før set komplikation, som markerede datoen via en central viser på uret istedet for det traditionelle vindue på skiven.

Utroligt nok, er Oris uret stadig 80 år senere, et foretrukkent ur blandt både piloter og ur-entusiaster, og dette er også grundet til at det er et af de mest kendte ure i verden – et sandt ikon. Nå man tænker på at vi lever i en verden hvor trends og designs er evigt foranderlige, er det helt utroligt at Big Crown Pointer Date uret har bestået tidens test og ifølge Dr. Rolf Portmann, som er Oris æresformand. Og netop dette er grunden til, at Big Crown Pointer Date er et signatur ur for Oris og et symbol på hvor stærk firmaets historie og arv virkelig er.

et klassisk oris big crown pointer date ur fundet på gaden i 1954
Et klassisk Big Crown Pointer Date ur, fundet på gaden af Dr. Rolf Portmanns far i 1954. Utroligt nok, tikker uret stadig stolt videre hele 64 år efter fundet.

For at hylde uret på sit 80-års jubilæum, lancerer Oris et Big Crown Pointer Date ur i en 80-års jubilæums udgave. Uret er ligesom den originale model udstyret med en oversize krone som er støbt i bronze og har en rødbrun rem i bæredygtigt læder. Urkassen er 40mm i diameter og har en smuk officer grøn skive, som harmonerer perfekt med den bronze krans. Det lyder sig, at den bronze støbte krans ikke blot blev valgt grundet materialets popularitet, men at materialet også symboliserer Oris historiske industrielle fremgangsmåde, når det kommer til urets håndværk. Derudover, er kombinationen af materialer og farver et vink til de smukke omgivelser i Schweitzs Waldenburg dal, hvor firmaet har hjemme.

oris big crown pointer date 80 års jubilæums udgave hos urkompagniet
Her ses det hvordan bronze kransen smukt omrammer den officer grønne skive på Oris Big Crown Pointer Date 80-års Jubilæums udgaven.
oris hovedkontor i waldenburg dalen i schweiz
Et glimt af Oris hovedkontor i den smukke Waldenburg dal i Schweiz.

Generationernes ur

Oris Big Crown Pointer Date har gennem generationer været et helt særligt ur og har haft en uundværlig rolle i Oris historie og arv.

Oris Big Crown Pointer Date har haft en uundværlig rolle i firmaets udvikling gennem generationer, og nogle mener endda, at firmaet ikke ville have haft samme top position i den Schweiziske ur-industri uden modellen.

Firmaet Oris blev grundlagt i 1904 og havde fra starten en vision om at designe ure som ikke kun var smukke, men som også var yderst funktionelle ure i høj kvalitet til fornuftige priser. Big Crown Pointer Date modellen blev først introduceret på markedet i 1938, og blev netop den model der ikke blot opfyldte denne vision fra Oris, men som enddog blev et tidløst symbol for samme. Uret er aldrig gået ud af produktion og har siden det blev introduceret gennem tiden overlevet krigstider, quartz krisen og et utælleligt nummer af mode faser indenfor ure.  

oris holstein værksted i schweiz hvor firmaet stadig har hjemme
Et billede af Hölstein værkstedet i Schweiz hvor Oris den dag i dag stadig producerer sine ure.

Oris havde i 1930’erne sine produktions værksteder i Hölstein, Schweitz, hvor firmaet den dag i dag stadig har sin produktions base. I slutningen af 1930’erne, da Oris Big Crown Pointer Date blev introduceret, var firmaet i en stor vækst fase. Denne vækst fortsatte frem til 1960’erne, hvor Oris havde vokset sig til at blive et af verdens 10 største ur mærker, med mere end 800 ansatte og en produktion af 1.2 millioner ure på et år. Med udviklingen af quartz ure, kunne denne blomstrende udvikling dog ikke vare ved. I 70’erne og 80’erne blev urindustrien nemlig ramt af hvad der i dag er kendt som quartz krisen. Krisen fik en indvirkning på et globalt niveau og resulterede i at mere end 60.000 mistede deres job og mere end 1.000 firmaer måtte lukke ned. Selvom Oris også blev påvirket af krisen, havde firmaet formået at holde sig oven vande gennem krisen og Oris Big Crown Pointer Date havde vedholdt sin stærke position som Oris mest populære ur, og gik under krisen aldrig ud af produktion.

Da krisen passerede i midten af 80’erne, og Oris havde brug for et ur som kunne vedholde interessen i mærket, var det naturlige valg Big Crown Pointer Date. Strategien om at fokusere på denne model virkede og med Big Crown Pointer Date som omdrejningspunkt for den nye Oris kollektion, blev uret således et evigt symbol for firmaets historie, arv og styrke.

oris big crown pointer date close up af urets skive og krone hos urkompagniet
På billedet ses et close-up af Oris Big Crown Pointer Date 80-års Jubilæums udgaven.

En Oris Legende

Oris æresformand, Dr. Rolf Portmann, slog sig til firmaet tilbage i 1956 og kan i dag se tilbage på mere end seks årtier hos Oris.

Dr. Rolf Portmann kender bedre end nogen anden til Oris lange historie og arv, han kan nemlig se tilbage på mere en seks årtier hos Oris. Dengang Portmann slog sig til firmaet, før quartz krisen, var firmaets udvikling på sit absolutte højdepunkt. Han beskriver: “Firmaet var i vækst og havde mere end 800 ansatte, sin base for produktion i Hölstein og var dybt fokuseret på fremstillingen af ure. Vi producerede endda vores helt egne maskiner og værktøjer vi kunne bruge til produktionen. Det var en spændende tid at være involveret i firmaet på.” Selvom Oris på mange måder siden da har udviklet sig, forbliver nogle ting stadig de samme siger Portmann: “Det er vidunderligt at Oris stadig er baseret i Hölstein hvor det blev grundlagt. I 1960’erne var Oris en sværvægter i ur-industrien og det er det stadig. Firmaets rødder og grundlæggende principper vil altid være i hjertet hos Oris.”

oris dr rolf portmann på ur værkstedet i hölstein i schweiz
Her står Dr. Rolf Portmann og urmagere fra Oris Hölstein værkstedet stolt frem og præsenterer den tids nye Big Crown Pointer Date ure frem.

Der var dog en tid, efterfulgt af krisen, hvor Oris fremtid var usikker siger Portmann: “I 1982, købte Ulrich W. Herzog og jeg den daværende ledelse ASUAG (Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie AG) ud af firmaet. ASUAG havde givet udtryk for, at de ikke havde noget imod at lade Oris uddø, hvilken i sandhed ville have været en skam, og sammen lykkedes det Ulrich W. Herzog og jeg at skabe et nyt firma, som betød at vi kunne genopbygge og fortsætte Oris fantastiske historie”.  

oris æresformand dr rolf portmann i dag
Oris æresformand Dr. Rolf Portmann ser tilbage på sin tid hos Oris.

Oris Big Crown Pointer Date er en stor del af Oris fantastiske historie, og når spurgt om han er overrasket over at modellen stadig står stærkt på markedet siger Portmann: “Ja. Det er overrasker mig meget. Hvordan kan man forudsige at et design vil holde i 80 år? Typisk vil designs komme og gå, men Big Crown Pointer Date bliver stærkere. Jeg vil tro at det skyldes urets fundamentale design, som er både praktisk og funktionelt, men også smukt. Det står som et symbol for hvor stærkt firmaets arv og mærke virkelig er”. Men selvom Oris og Big Crown Pointer Date stadig står stærkt, vil der altid komme nye udfordringer i form af nye teknologier, digitalisation og mere, erkender Portmann: “På trods af nye teknologiske fremskridt, har folk beholdt appetitten og fascinationen af tid og de mekaniske håndværker som måler den. De mekaniske ure vil altid have en forbindelse med vores fortid og jeg tror at folk værdsætter dette. Moderne teknologier har selvfølgelig mange fordele, men de kan aldrig erstatte det unikke håndværk og forhold vi har til autonome mekaniske ure. Et mekanisk ur giver os nemlig tillid til vores egen uafhængighed – og det må industrien aldrig glemme”.


En Lys Fremtid

Som med-direktør af Oris, står Rolf Studer i spidsen for det fremtidige Oris, med Big Crown Pointer Date som et vigtigt omdrejningspunkt.

Oris Big Crown Pointer Date er et vigtigt omdrejningspunkt for firmaet og dets fremtid siger Rolfs Studer, med-direktør hos Oris: “Det er meget vigtigt ur for os da det er et af vores signatur designs og signatur ur-komplikationer. Når man tænker på hvor meget tingene har ændret sig i de 80 år siden modellen først blev lanceret, er det en helt utrolig dåd, at uret stadig står stærkt i dag. Oris har altid lavet ure, som er andre ure i sin klasse overlegen. Det er svært at kommunikere, fordi vi naturligvis antager at hvis noget er dyrere, så er det også bedre. Oris har altid været anderledes på dette punkt. Big Crown Pointer Date er et schweizisk, mekanisk ur i høj kvalitet, med en smuk og nyttig komplikation til fornuftige ur-entusiaster.”

oris meddirektør rolf studer som bærer et oris big crown pointer date 80 års jubilums udgave ur
På billedet ses med-direktør af Oris, Rolf Studer, som bærer Oris Big Crown Pointer Date 80-års Jubilæums uret.

Med denne yderligere indsigt i Big Crown Pointer Date 80-års Jubilæums udgaven af uret, giver Studer sin forklaring på hvad der ligger til grund for modellens succes: “Selvom uret, som så mange andre Oris ure, tilbyder funktionel innovation, er funktionen  blot et af de vigtige design elementer som giver det sit helt unikke look. Uret har derudover en rillet bezel som omkranser glasset, smukke numeraler på skiven, særligt nummeret 4, og selvfølgelig den originale oversize krone. Modellen skiller sig ud ikke blot på grund af de elementer den tilføjer, men de elementer den ikke har – den viser datoen uden et datovindue. Mange ur-entusiaster bryder sig nemlig ikke om datovinduet fordi det forstyrrer balancen i urets design. Alle ur-designs skal være funktionelle, men samtidig skal alt hvad vi tilføjer tjene et formål. Med det mener jeg, hvis noget er overflødigt, så fjerner vi det. Vi er i et konstant cyklus om at forbedre vores ure og innovere. Dette princip gælder for alle urets detaljer. For eksempel, spidsen af Big Crown Pointer Date dato viseren, var i første omgang en pil, dernæst en halvmåne, og nu er det et miks af de to former. Det nuværende design af dato viseren omrammer datotallet på en måde som gør det nemt at læse. Design evolutionen er et tegn på et selvsikkert og selvstændigt firma, som lytter til sine kunder og går sin egen vej”. Med denne filosofi, er det intet under at ingen elementer i Big Crown Pointer Date Jubilæums modellen er overladt til tilfældighederne. Studer fortsætter: “Den nye Big Crown Pointer Date model har destinkte kobber elementer. Vi synes at kobber er et smukt materiale med charmerende og naturlige egenskaber. Vi har brugt materialet i enkelte Oris ure i de seneste par år og det har vist sig at være et enormt populært valg blandt vores kunder. Ydermere er det et nyttigt materiale, som matcher vores fremgangsmåde til ur-håndværk og er et nik til vores industrielle arv”.

oris big crown pointer date 80 års jubilæums udgave
På Oris Big Crown Pointer Date 80-års Jubilæums udgaven, ses tydeligt de fantastiske detaljer som Oris med-direktør Rolf Studer beskriver.

Studer ser nu, ligesom æresformand Dr. Rolf Portmann, frem til en lys fremtid: “Oris har ofte tilpasset sine designs til tidens mode, men har aldrig mistet sine grundværdier. Ligeledes tror jeg at Big Crown Pointer Date stadig er populær, fordi mange tænker at tidens ure er blevet for dyre. Jubilæums modellen er et moderne ur, men også en fornuftig investering. Big Crown Pointer Date vil fortsætte med at fortælle Oris historie i fremtiden og forblive en signatur model. Interessen for Big Crown Pointer Date signalerer glæde for Oris som mærke, og det viser også at der er en interesse for den mekaniske ur-industri, begge er indikatorer for en lys fremtid for Oris og for traditionelle ure i høj kvalitet”.

Læs mere om Oris Big Crown Pointer Date 80-års Jubilæums udgavens specifikationer på vores hjemmeside.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.