Er du ejeren af et særligt værdifuldt ur eller smykke, eller overvejer du at investere i et? Forsikrings omstændighederne kan til tider være svære at gennemskue, derfor har vi talt med forsikringsekspert Sebastian fra Alka Forsikring, som forklarer – Sådan forsikrer du dine ure og smykker.


Sådan forsikrer du normalt dine ure og smykker

Hvilken slags forsikring dækker normalt ure og smykker?

“Ure er normalt dækket af det der hedder en Indboforsikring (Familieforsikring). Indboforsikringen dækker skader på dit indbo som følge af brand, tyveri, kortslutning og vandskade. De mest almindelige ting klassificeret som indbo er for eksempel møbler, elektronik og tøj, hvorunder ure og smykker også gælder.”

tyveri i et hjem dækkes normalt af indboforsikringen
Har du haft ubudne gæster i hjemmet? Din indbo forsikring dækker normalt dine ure og smykker.

Sådan undgår du underforsikring

Hvordan undersøger man om man har den rette forsikring til at dække særligt værdifulde genstande, som ure og smykker?

“I starten af dine forsikringsbetingelser, vil det fremgå hvilke ting, der er omfattet af forsikringen. Et ur vil hos Alka enten gå ind under ’Almindelig privat indbo’ eller ’Guld, sølv og smykker m.m’. Hvis det går ind under den første kategori, så er dækningen begrænset til 75.000 kr. pr. ting. Hvis det går ind under den sidste kategori, så er dækningen begrænset til 150.000 kr. pr. skade. Begge summer kan udvides ved merbetaling, så man undgår underforsikring.”

værdifuldt ur på en kvindes håndled under en denimjakke
Undersøg værdien på dine ure og smykker inden du forsikrer dig, så du undgår underforsikring.

Sådan forsikrer du dine særligt værdifulde ure og smykker

Hvad skal man være særligt opmærksom på i forhold til forsikring, hvis man ejer et meget værdifuldt ur eller smykke?

“Først og fremmest skal man være sikker på, at man ikke bliver underforsikret. Hvis uret går ind under kategorien ’guld, sølv og smykker med mere’ (typisk guldure), vil det endvidere ikke være dækket for ’simpelt tyveri’. Simpelt tyveri er tilfælde hvor tyven ubemærket kan stjæle genstande, for eksempel ved tyveri uden for bygning, fra uaflåst bygning eller fra lukkede og aflåste biler.”

værdifuldt ur fra cartier og to sølv ringe
Dine særligt værdifulde ure og smykker bør ikke være underforsikret.

Hvad gør man, hvis man er indehaver af et ur, som er et arvestykke og ikke har nogen kvitteringer eller andet bevismateriale på urets værdi?

“Det vil være en rigtig god idé at tage nogle billeder af uret man kan fremvise til forsikringen. Man kan også prøve at få uret vurderet hos en urmager. Det er den forsikredes ansvar at kunne dokumentere eller sandsynliggøre sit tab, hvad end det er et arvestykke eller ej.”

Hvordan sikrer man, at urets fulde værdi udbetales fra forsikringen hvis uheldet sker?

“Som beskrevet ved ovenstående spørgsmål, bør du altid have dokumentation og sandsynliggørelse klar til dit forsikringsselskab.”

kvinde med et lommeur i hånden og guld smykker på fingrene
Har du ikke bevismateriale for værdien af et arvestykke, så tag billeder af det og forsøg eventuelt at få det vurderet hos en urmager.

Sådan forsikrer du dine ure og smykker ved rejse til udlandet

Hvordan sikrer man sit ur eller smykke, hvis man har det med på rejse i udlandet?

“Der er som regel ikke forskel i forhold til når man befinder sig i Danmark. Din indboforsikring vil typisk dække hvis der bliver stjålet fra dit hotelværelse eller hvis du bliver bestjålet med din bagage er i hotellets varetægt. Du skal kunne dokumentere tyveriet, så det vil være en fordel at tage billeder med bevis for at værelset er brudt op til dit forsikringsselskab, som de kan behandle sagen ud fra. Derudover skal du kontakte dit hotel omkring tyveri samt det lokale politi, som kan give dig en kvittering. Kvitteringen skal fremvises til dit forsikringsselskab, som bevis, når du er hjemme i Danmark igen. Alle erstatninger gennem indboforsikring vil ligeledes først træde i kraft når du er kommet hjem til Danmark.

rejsekuffert med værdigenstande som bør være forsikret inden du rejser
Tag dine forbehold, når du rejser med dine værdifulde ure og smykker.

Hvis du rejser i længere tid end tre måneder, kan reglerne dog variere og det kan være en bedre idé også at købe en rejseforsikring, som inkluderer denne form for dækning. Hvis du uheldigvis først skulle opdage tyveri af en en værdigenstand, som dit ur eller smykke, efter du er kommet hjem til Danmark, skal du tage affære hurtigst muligt. De fleste forsikringer vil bede om en politi kvittering som dokumentation. Ved dette tilfælde bør du tage kontakt til hotellet du har boet på, som højst sandsynligt kan hjælpe dig med at få en kvittering fra det lokale politi. Det er dog altid en god idé at tage sine forbehold, så man som udgangspunkt undgår tyveri på ferien. Luk og lås hotel døre og vinduer, lad ikke dit ur eller andre værdigenstande ligge fremme eller i bagagen. Låser du bagagen inde, så hav bevis for at den er lagt i hotelværelsets pengeskab. Tjek altid med din forsikring inden afrejse, hvis du er i tvivl om hvordan dit ur et dækket.”

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.