De fleste kan nok blive enige om, at et ur er et utroligt stykke håndværk! Fra den indre mekanik til utrolige materialer og grænsebrydende design, så indgår der uanset hvad stort ingeniør og design arbejde til kreationen af ethvert ur. Men nogle ure er særligt specielle og bryder grænserne for hvad man troede der var muligt i urindustrien. Her vil vi introducere dig for fantastiske million ure, på listen over 13 af verdens dyreste ure nogensinde.


1. Vacheron Constantin “Tour de I’Ile” (10.5 mio. DKK)

et af verdens dyreste ure nogensinde fra vacheron constantin

Dette herreur fra Vacheron Constantin, er designet med en sort, mat læderrrem og en guld urkasse. Uret har det utroligt hårdføre safirglas foran urskiven, for at beskytte den. Nogen helt unikt ved uret, er at det er designet med en synlig urskive på både urets forside og bagside. Denne detalje ses kun meget sjældent på armbåndsure og er med til at give uret et unikt look. På begge sider er uret prydet med stilede dekorationer. Disse ses for eksempel i form af 3D romertal der er løftet fra skivens flade og et eksklusivt graveret mønster i baggrunden – Der er kræset for uret helt ned til mindste detalje.

Vacheron Constantins “Tour de I’lle” ur, er med sine 16 komplikationer, et af de mest komplicerede ure nogensinde kreeret. Det blev udgivet i år 2005, som en specialudgave i anledning af mærkets 250 års jubilæum. På urets forside, kan man blandt andet se ind til urets tourbillon bevægelser. Derudover har uret en kalender, tider på solopgang og solnedgang, måne faser, samt dobbelte tidszoner.

Modellen er utroligt sjælden og der faktisk kun produceret syv ure på verdensplan. Med en pris på hvad der svarer til 10.5 millioner danske kroner, er “Tour de I’Ile” et af verdens dyreste ure nogensinde.


2. Greubel Forsey “Art Piece 1” (10 mio. DKK)

et af verdens dyreste ure nogensinde med miniature skulptur

Kan man kalde ure for kunst? Denne model fra Greubel Forsey må i den grad klassificeres som sådan. Før “Art Piece 1” var mærket, Greubel Forsey, kendt for at skabe utrolige ure i luksusklassen, men denne model var noget for sig. For at skabe “Art Piece 1”, måtte mændene bag mærket, Robert Greubel og Stephen Forsey, indgå i et partnerskab med den legendariske kunstner Willard Wigan. Wigan var nemlig kendt for at designe miniature skulpturer, som blandt andet blev brugt på nålehoveder. Det unikke ved hans skulpturer var, at de var så små, at de kun kunne ses gennem linsen på et teleskop.

closeup billede af greubel forsey art piece 1 million uret

For at designe disse skulpturer måtte Wigard bruge materialer, som fluehår og diamantskår, som han kunne former under et mikroskops øje. Hans utrolige håndværk var faktisk så sjældent, at han i år 2007 blev beæret med et ridderskab, overrakt af Prins Charles.

Inde i “Art Piece 1” sidder en af Wigards miniature skabninger, som kun kan ses gennem kronen af uret kl. 09.00, gennem et indsat forstørrelsesglas. Med sådan et unikt stykke kunstværk, er det intet under at uret blev solgt for hvad der svarer til 10 millioner danske kroner. Ligeledes er det intet under, at “Art Piece 1”, er på listen over verdens dyreste ure nogensinde.


3. Richard Mille “RM 56-02 Sapphire” (13 mio. DKK)

arkitektonisk million ur fra richard mille med safirglas

Richard Milles arkitektoniske “RM 56-02 Sapphire”, er i allerhøjeste grad “one-of-a-kind”. Det blev produceret som et limited edition ur og er faktisk så sjældent, at der kun findes 10 stykker med ægte safirglas på verdensplan.

“RM 56-02 Sapphire” er specielt fordi urkassen er udskåret i blokke af safirglas. Safirglas er et ekstremt ridseresistent materiale, med en hårdhed på hvad der kendetegnes som 1.800 Vickers (en måde at teste et materiales hårdhed på). Det var en kæmpe udfordring for ingeniørerne bag uret at kreere en urkasse med sådan en hårdhedsgrad. Det endte faktisk med at tage hele 1.000 timer pr. urkasse, som blev produceret i hånden.

Den gennemsigtige safirglas urkasse, giver udsyn til det fantastiske håndværk, som oftest ellers befinder sig gemt bag en ugennemsigtig urkasse. Ikke så underligt at uret gik til hvad der svarer til 13 millioner danske kroner.4. Jaeger-LeCoultre “Hybris Mechanica Grande Sonnerie” (16 mio. DKK)

et af verdens dyreste ure fra jaeger-lecoultre til 16 millioner dkk

Jaeger-LeCoultres “Hybris Mechanica Grande Sonnerie”, er med sine mere end 1.472 dele et af de mest komplicerede ure nogensinde kreeret. Uret angiver klokken med lyden af Westminster kimer og er i stand til at spille hele “Carillon de Westminster” melodien. Faktisk er det netop denne egenskab, som uret er blevet mest kendt for. Det er unikt fordi det er det ur iverden som kan spille den længste melodi nogensinde.

Uret har en vedvarende kalender med retrograde visere, der angiver både dato, måned og ugedag. Kalenderen er ydermere indstillet til forblive kørende helt indtil år 2100. Som ekstra tilbehør til uret, blev der designet et specielt låseskab. Låseskabet blev designet i en sådan grad, at man selvom det er sikkert og låst, tydeligt kan høre melodien fra Wetminster i uret på den anden side – ret utroligt må man sige.

Jaeger-LeCoultres “Hybrid Mechanica Grande Sonnerie”, gik til at pris af hvad der svarer til 16 millioner danske kroner.


5. Franck Muller “Aeternitas Mega 4” (17.5 mio. DKK)

fantastsisk ur fra franck muller med hele 1.483 komponenter

Blev du imponeret over de komplicerede designs fra de tidligere ure på listen over verdens dyreste ure nogensinde, så forbered dig på at blive blæst væk af dette mesterværk fra Frack Muller. Modellen hedder “Aeternitas Mega 4” og består af 36 komplikationer, 23 indikatorer via 18 visere og 5 diske, 1.483 komponenter, 99 juveler, 91 tandhjul, 7 skubbere og 4 korrektorer. Med så mange dele, er det intet under, at uret tog fem års planlægning og et helt kalender år at samle.

Uret blev offentliggjort i år 2009 og rystede både urindustri og urentusiaster verden over, på grund af det imponerende håndværk og komplicerede værk. På det tidspunkt holdt modellen rekorden for verdens mest komplicerede ur nogensinde og med en pris på hvad der svarer til 17,5 millioner danske kroner, er det ikke mystisk at det også er på listen over verdens dyreste ure nogensinde.


6. Louis Moinet “Meteoris” (30 mio. DKK)

Louis Moinet er et eksklusivt urmærke fra Schweiz, som specialiserer sig i at kreere “one-of-a-kind” ure. Alle ure som kun produceres som limited edition udgaver. Ofte inkorporer mærket utraditionelle twists i sine luksuriøse designs, ved at benytte sig af eksotiske materialer, kombineret med innovativ teknologi. Med sine utraditionelle metoder formår Louis Moinet at skabe banebrydende og unikke ur-kunstværker.

Et af disse unikke ure er modellen “Meteoris”, som ses på billedet ovenfor. Som navnet på modellen nok afslører, indeholder uret elementer fra en ægte meteor, helt specifikt fra planeten Mars. Fragmenter fra meteoritten, kaldet “Jiddat al Harasis 479”, brugt til uret, mentes at være mere end 180 millioner år gammel. Fordi materialet er så sjældent, ligger priserne for sådanne fragmenter på op til 15 gange så meget per gram, som prisen for ægte guld. Meteor fragmentet ses i form af urets skive og gør modellen helt speciel.

et af verdens dyreste ure nogensinde fra louis moinet med meteor fragmenter

Med et unikt design og inkorporeringen af et sjældent meteorit materiale, er det ikke underligt at “Meteoris” ligger på listen over verdens dyreste ure nogensinde. Modellen blev solgt for hvad der svarer til 30 millioner danske kroner.


7. Hublot “Big Bang One Million” (32,7 mio. DKK)

Når det kommer til smykkeure, er der ikke mange som overgår Hublots fantastiske og ekstravagante designs. Denne “Big Bang One Million” model er indrammet i elementer af hvidguld og er omkranset af hele 880 ægte “baguette” diamanter. Det svarer til mere end 48 karat i alt. Hver sten er påsat med en helt speciel teknik, som gør at stenene sidder fuldstændig sømløst på urrammens overflader. Modellen blev til “Premier Middle East Watches, Jewelry & Pens Awards” i 2010 tildelt prisen for “Best High Jewelry Watch of 2010”.

Uret er grundet det overdådige og formidable design ekstremt komplekst at producere. Bærer man modellen, er der ingen tvivl om, at det vækker opsigt, for ikke at nævne hvor tungt det må være på håndleddet, for vægten af så mange ægte stene. Derfor er det klart at uret er på listen over verdens dyreste ure nogensinde, at det lå til en pris af hvad der svarer til 32,7 millioner danske kroner og at det kun kan erhverves på special ordre.


8. Jacob & Co. “Billionaire Watch” (117.7 mio. DKK)

Titlen på dette ur, “Billionaire Watch”, fra mærket Hublot siger ikke så lidt! Modellen er en blændende repræsentation af den rebelske og modige Jacob & Co. ånd. Selv beskriver mærket uret som: “Kreeret som noget helt unikt, der i sandhed indbefatter mærkets passion for at bryde grænser. Tourbillonen bringer dynamisme til den juvelbesatte krans og ligner en ballet af lys fra mere end 260 karater af diamanter, der illuminerer det udsøgte, eksponerede, mekaniske hjerte”.

For nogensinde at gøre sig håb om at eje et ur som dette skal man være multi-millionær. Uret gik nemlig til hvad der svarer til 117,7 millioner danske kroner. Så hvis du tilfældigvis har den sum penge på lommen, eller er meget heldig i Lotto… kan du måske blive ejeren af sådan et mesterværk.


9. Patek Philippe “Henry Graves Supercomplication” (157 mio. DKK)

verdens mest komplicerede lommeur fra patek philippe

Det næste ur på listen over 13 af verdens dyreste ure nogensinde, er ikke er armbåndsur men et vintage lommeur. “Henry Graves Supercomplication” fra Patek Philippe er angiveligt det mest komplicerede ur nogensinde lavet. Uret har nemlig hele 24 komplikationer. Blandt disse komplikationer er Westminster kimerne, en uendelig kalender, solopgang og solnedgang angivelse og et himmelkort som viser himmelstjernemønstret, set fra Henry Graves New York lejlighed.

Det siges at lommeuret tog hele 7 år at lave og blev bestilt af Graves tilbage i 1925, men ikke overrakt til ham før i 1933. Derudover menes det at uret, som er lavet 100% uden brug af computer teknologi, den dag i dag stadig holder rekorden for verdens mest komplicerede ur. Derved er modellen et utroligt minde om og symbol på menneskelig opfindsomhed. Ikke så mærkeligt at uret i dag vurderes til en pris af hvad der svarer til 157 millioner danske kroner.


10. Chopard “201-Carat Watch” (163.6 mio. DKK)

et af verdens dyreste smykkeure fra chopard

Det næste ur på listen må siges at have den ultimative “sparkle faktor”. Uret er designet hos mærket Chopard, som specialiserer sig i overdådige smykkeure. Selvom selve urets indre dele er langt mere simple end nogle af de tidligere på listen, er Chopards “201-Carat watch” unikt på en helt anden måde. Uret er nemlig prydet med hele 874 diamanter i forskellige former og farver.

Med det ekstravagante design og miks af farver og former, får uret et yderst utraditionelt og overdådigt look. Hvis det ikke var nok, så er uret i øvrigt udstyret med en mekanisme, som gør at når man trykker på en lille “fjeder” i urets side, vil de tre hjerteformede diamanter åbne sig “som en blomst mod solen” (Rich Glare). På den måde vil urets skive, prydet med eksklusive gule diamanter, komme til syne. Vi kan kun forestille os hvor tungt uret må være at bære på håndleddet. Ikke desto mindre, med en pris på hvad der svarer til 163,6 millioner danske kroner, ville listen over verdens dyreste ure, ikke være fuldent uden “201-Carat Watch”.


11. Breguet “Marie-Antoinette Grande Complication Pocket Watch” (196.2 mio. DKK)

Som nummer 11 på listen over verdens dyreste ure nogensinde, har vi endnu et særligt vintage lommeur, denne gang fra mærket Breguet. Titlen “Marie-Antoinette Grande Complication”, hinter om hvad der gør så specielt. Ud over at uret har et kompliceret værk, ligger urets største værdi nemlig i urets historie.

Rygtet siger at den franske dronning, Marie-Antoinette (1770-1793), var meget fascineret af Breguets ure. Så fascineret at hun gennem årene fik anskaffet sig noget af en samling. I den forbindelse blev der bestilt et ur til dronningen hos Breguet fra en af hendes beundrere i 1783. Bestillingen lød på at uret skulle være så spektakulært og avanceret som muligt, for at imponere dronningen. For at imødekomme en sådan bestilling, måtte Breguet få hjælp fra tidens største ur-eksperter. Derudover havde dronningens beundrer ikke givet nogen finansiel eller tidsmæssig begrænsning. Det resulterede ulykkeligvis i, at dronning Marie-Antoinette aldrig kom til at se sin fornemme gave, som uden tvivl ville have begejstret hende.

Uret blev først færdiggjort i 1827, hele 34 år efter dronningens død, 4 år efter Breguets død og 44 år efter bestillingen på uret først blev lavet. Med en sådan historie er der ikke noget at sige til, at uret står til en værdi på hvad der svarer til 196,2 millioner danske kroner.


12. Graff Diamonds “The Fascination” (261.7 mio. DKK)

Verdens næstdyreste smykkeur fra graff diamonds

Det næstdyreste ur på listen over verdens dyreste ure nogensinde, er dette smykkeur fra Graff Dimamonds kaldet “The Fascination”. Ud over det enormt ekstravagante design, så er noget af det særlige ved uret, at det er prydet med hele 152,96 karater af hvide diamanter. Uret har derudover den helt særlige funktion i form en den glamourøse center sten, en 38,12 karat D pæreformet diamant. Diamanten kan nemlig enten skjule urskiven eller blive taget ud og båret som en ring – ret unikt!

Grundlægger og formand for Graff Diamonds, Laurence Graff, siger selv om “The Fascination” uret: “Det skal illustrere mærkets stærke bånd mellem det Schweiziske urværksted og dets diamant afdeling i London, England. Mødet mellem urmagernes upåklagelige teknik og smykke eksperternes håndværk, gør uret til noget helt unikt”. Og Med en værdi på hvad der svarer til hele 261,7 millioner danske kroner, må det siges at være sandt.


13. Graff Diamonds “Hallucination” (360 mio. DKK)

Titlen for verdens dyreste ur nogensinde går til Graff Diamonds med uret “Hallucination”. “”Hallucination” er et skulpturelt mesterværk, en fejring af det mirakel der er farvede diamanter”, siger grundlægger of formand for Graff Diamonds, Laurence Graff. Uret er nemlig prydet med et virvar af forskelligt farvede diamanter, som blå, lyserød, gul og oliven, for blot at nævne nogle få. Med så mange sten, har uret hele 110 karater af sjældne diamanter, som med største omhu, er blevet påsat et armbånd af platin. I et tidligere interview med Forbes Magazine, nævnte grundlægger og formand Laurence Graff, at han i mange år havde leget med ideen om at skabe et ur som i sandhed skulle indebære hans store fascination for diamanter.

Selve uret løber med quartz teknologi og det tog angiveligt Graffs ekspert urhåndværkere og smykkehåndværkere tusindvis af timer, at kreere dette mesterværk af et ur. Med an pris på hvad der svarer til det uvirkelige beløb af 360 millioner danske kroner, afslutter “The Hallucination” på overdådig vis denne liste over verdens dyreste ure nogensinde.


Vil du vide mere om ure? Tjek også vores guide, der hjælper dig til at vælge det rette urværk.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.