Fabien Cousteau er den nye brand ambassadør for Seiko Prospex linjen. Cousteau er en tredje generations havudforsker, som begyndte at dykke allerede som meget ung. I år 2014, ledte Cousteau et undervands forskningsprojekt, Mission 31, hvor han og hans team måtte leve i et undervands habitat, 20 meter under vandets overflade, i hele 31 dage. Hvilken drivkraft ligger bag Cousteaus unikke og modige projekter? Seiko Prospex har i sit samarbejde med den prominente dykker, fået dette indblik.


Det lå i blodet

Gennem historien, er de mennesker som har været med til at ændre verden, typisk mennesker som har været i stand til at tænke ud af boksen og som var handlekraftige. At vælge at leve under vandet i 31 dage, er præcis noget sådan et menneske ville gøre, og nok også grunden til, at Cousteau har fået et særligt ry for at være en ukonventionel mand. “Hmm, der var da folk som satte spørgsmålstegn ved min mentale tilstand, da jeg besluttede at være en del af Mission 31”, siger Fabien Cousteau med en smil på læben, “men egentlig tror jeg bare man skal være lavet af en særlig støbning, for at kunne og ville leve under sådanne ekstreme omgivelser.”

Cousteau kom til verden i Paris, Frankrig i 1967. Dykkergenet lå i familien, og Cousteaus bedstefar, Jacques-Yves Cousteau, var selv en berømt marine biolog og pioneer inden for udforskning af havene. Ligeledes var hans far, Jean-Michel Cousteau. Fabien Cousteau udviklede siden sit allerførste dyk, allerede som fire årig, en kæmpe fascination for havet, som aldrig forlod ham. “Jeg er i hjertet stadig et barn og har en umættelig nysgerrighed”, siger Cousteau.

Et billede taget af Fabien Cousteau under vandet, af verdens største haj, den utrolige hvalhaj.

Jordens sidste uudforskede grænse er havet. Vi har på nuværende tidspunkt udforsket mindre end 5% af vores verdenshave, så vi har en masse som bare venter på at blive opdaget. Ligegyldigt om det er architeuthis, kæmpeblæksprutten, et andet undervands væsen, undervands fænomener eller ressourcer, synes jeg bare det er enormt spændende at udforske sådan et mysterie omspundent sted som havet.”  

Et billede af Fabien Cousteau fra undervands habitatet 20 meter under vandoverfladen.

“Havet er verdens sidste uudforskede grænse”

Rollen som havforsker, går ud på at udforske verdenshavene og derved hjælpe med at opnå en dybere forståelse for havene. Cousteau arbejder med flere projekter, som går ud over de sædvanlige opgaver for en forsker, hvilket inkluderer at tage med på forskellige ekspeditioner i forskellige steder af verden, og at øge opmærksomheden og videregive sin viden til resten af verden. Gennem sit arbejde, med aktiviteter som disse, har han fået ryet for at være lidt af en maverick, et ry som han tager med oprejst pande og som en kompliment, der styrker hans ønske om at påtage sig flere udfordringer.

Et godt eksempel på hans “regel brydende” aktiviteter, er Mission 31. Under dette projekt, måtte Cousteau bo under vandet i hele 31 dage, i verdens eneste undervands marine laboratorium, der er lokaliseret 20 meter under vandets overflade og på størrelse med en lille bus. Det var stort set umuligt at komme til overfladen under projektet, og før Mission 31, var den længste tid nogen havde opholdt sig dernede 17 dage. Det var dermed også en mulighed for Cousteau, at sætte en ny rekord og samtidig overgå hans bedstefars 30 dage under vandet verdensrekord. “Det var en mulighed for os at teste og om folk stadig var interesserede i at høre om undervands udforskning. Det var en mulighed for at ære min bedstefar, som byggede de første nogensinde undervands habitater. Jeg tror det at slå rekorden var den absolut mindst vigtige del af projektet. Det at befinde sig en dag længere under vand end min bedstefar, var mere en symbolsk ære at give til de tidligere generationer.” Siger Cousteau.

Fabien Cousteau i hans dykkerudstyr, mens han forsker under vandets overflade.

På Mission 31 var der i alt seks deltagere, inklusive Cousteau. De boede sammen på meget lille plads og drog ud i vandet tre til fire gange dagligt, for at indsamle data. De var interesserede i at samle flere former for data, som data omkring klimaforandringer og havvandsforurening, samt interaktionen mellem arterne på koralrevene, når deres omgivelser ændrede sig. Over de kun 31 dage, som ekspeditionen varede, lykkedes det teamet at samle mere end tre års videnskabelig research og data, som man ellers ville have fået med traditionelle dykker ekspeditioner. Teamet demonstrerede dermed effektiviteten og værdien af research fra et undervands marine habitat.

Projektet forløb dog ikke smertefrit, og tilsyneladende simple problemer som kan ske under traditionelle dykker ekspeditioner, kan blive livstruende 20 meter under vandet. Under projektet gik habitatets air conditioner i stykker, hvilket resulterede i at missionen var tæt på at blive afbrudt. Temperaturerne i undervands habitatet ramte nemlig 42 grader Celcius, med luftfugtighed på 100%, som fik det til at virke som om det regnede indenfor i habitatet. Det lykkedes dog for teamet at overvinde denne krise, men de var nødsaget til at at tage sig af ethvert problem, som end måtte opstå, da de måtte igennem en nødvendig dekompressions procedure, som tog 24 timer. Derfor var det at vende tilbage til overfladen hurtigt, aldrig en mulighed, selv ikke hvis nogen kom ud for en ulykke eller blev syge.

Fabien Cousteau der kigger ud over havet før et dyk.

“Jeg følte mig meget trist da missionen endte og jeg måtte vende tilbage til overfladen”

En anden indflydelsesrig faktor var tilstedeværelsen af kameraer inde i habitatet, hvorfra ekspeditionen blev overvåget oppe fra land. Selvom dette blot var en sikkerheds procedure, som skulle sikre at teamet var i god behold, betød det også at teamet konstant blev overvåget. Cousteau mindes hvordan hans mor ringede til ham med det samme på videoopkald, da han blev ramt af nyseanfald en af dagene, for at sikre sig at han var okay. Mange mennesker vil nok tænke, at det ikke er enhver som helst person, der vil være i stand til at udstå at leve under sådant et konstant pres, i 31 dage. “Jeg tror det er en særlig type person, som er i stand til og villig til at, at befinde sig i sådan et ekstremt miljø. At være i en udfordrende situation, med trang plads, med mennesker man ikke kender og arbejde i 31 dage, er ikke for alle. Der var en som var klar til at tage tilbage til overfladen efter en uge, de fleste var dog villige til at blive og færdiggøre missionen. Personligt blev jeg næsten deprimeret over at skulle tilbage til overfladen, fordi habitatet og undervands nabolaget blev mit sted, mit hjem, som jeg kendte ud og ind og jeg kunne nemt have tilbragt en måned mere dernede. Jeg savnede selvfølgelig min familie og venner, men jo længere jeg var dernede, des mindre tænkte jeg på overfladen.”  

På billedet anes Fabien Cousteau i undervandshabitatet og de trange vilkår som hans og 5 andre forskere måtte leve under på Mission 31.

“For mig er det at udforske havet, at udforske fremtiden”

Efter at have fuldendt Mission 31, er Cousteau endnu mere nysgerrig omkring havet en nogensinde før. Han har sågar foreslået muligheden for en fremtidig mission 32 eller 33. “Jeg elsker at gøre fremskridt inden for videnskaben og ingeniørarbejde, og jeg tror at vi på mange måder inkorporerer disse ting i mange aspekter af vores liv, inklusive hav udforskning. Der er dog ingen erstatning for det et menneske kan opleve, fordi ligegyldigt hvor meget robotter, teknologi og alting avancerer, kan det ikke matche alle de nuancer, som et menneske kan opleve, absorbere og videregive.” Siger Cousteau.

En af de fundamentale filosofier fra Fabien Cousteau Ocean Learning Center, som min bedstefar lærte min far, som han lærte mig, er at folk beskytter hvad de elsker, de elsker hvad de forstår, og de forstår hvad de har lært. Jeg tager denne tro med mig, bliver ved med at udvide min viden omkring havet, så jeg kan dele det med verdenen. Jeg tror på, at dette vil hjælpe med beskyttelsen af vores have, og hermed jorden, hvilket i sidste ende vil beskytte vores børns fremtid.” Med denne visdom, fortsætter Cousteau med at dykke, for at fylde sin umættelige nysgerrighed og for at hjælpe med at gøre fremtidens verden til et bedre sted.


Seiko Prospex Solar Diver i samarbejde med Fabien Cousteau

På billedet ses Seiko Prospex Solar Diver, som brandambassadør Fabien Cousteau nu bærer på hans dyk.

Jeg har altid båret et dykkerur, siger Cousteau og fortsætter, “det er noget som jeg altid kan regne med, og selv i vores moderne verdens dykkerudstyr, hvor vi bruger computere, nye teknologier og så videre, kan jeg altid godt lide at bære et dykkerur som min sikkerhed. For en dykker kan et dykkerur være meget personligt. Det kan være meget individuelt og noget som udtrykker dykkerens personlighed. Prospex er ikke blot et redskab, et redskab som man altid kan stole på, men også et ting du kan vælge ud fra din personlige smag, som du ved aldrig vil lade dig i stikken.

På billedet fornemmes tydeligt det arbejde der lå at designe dykkeruret og den unikke detaljeorienterehed, som Seiko Prospex linjen har

Jeg kan identificere mig selv med Prospex serien, fordi den ikke blot er et symbol på et løfte, men et symbol på dedikation, nysgerrighed, udforskning, evolution og tilpasning til de behov. Et symbol som stræber efter at nå endnu længere end allerede godt nok.


Seiko Prospex Solar Diver SNE498P1 uret, som Fabien Couseteau bærer

Jeg kan lide seriens budskab, “Discover Your Planet”, fordi det for mig sætter gang i min fantasi, passion og nysgerrighed, og giver mig lysten til at finde ud af mere om vores klode.

Fabien Cousteau vender tilbage til overfladen efter et dyk med sit Seiko Prospex Solar Diver ur på håndleddet.

Til slut blev Cousteau spurgt om hvad han ønskede at gøre som ambassadør for Seiko Prospex i fremtiden, og svarede: “Jeg ser frem til at tage på ekspeditioner og konservere projekter med Prospex, og måske sammen komme på en helt ny idé til noget nyt for brandet. Jeg synes den dedikation og passion som Seiko aficionados har for Seiko Prospex ure, er helt fantastisk. At de giver deres ure navne som ‘skildpadden’, ‘samuraien’, ‘tunen’ og så videre, er symboler for folk som virkelig er engagerede og som forstår selve budskabet bag brandet. Jeg er spændt på at arbejde med Prospex, som brandambassadør, og jeg håber at vi sammen kan være med til at gøre verden til et bedre sted.” Afslutter Cousteau.

Du kan se flere ure fra Seiko Prospex serien samt deres specifikationer på vores hjemmeside.

2 KOMMENTARER

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.