Er du ny til at gå med ur, har du en ur samler i maven eller er du blot interesseret i at vide mere om ure generelt? Der er meget mere til et ur end blot dets udseende og urværk, og derfor har vi lavet denne liste over de mest almindelige og vigtige ur begreber, som enhver mand med interesse for ure bør kende til.

Er der nogle begreber du ikke finder på denne liste som du gerne vil have en forklaring på? Skriv os en kommentar med begrebet i kommentarfeltet så vi kan tilføje det til listen.

Mest almindelige ur begreber

Armbånd

“Armbånd” er betegnelsen på den del af uret der sidder omkring dit håndled og derfor kaldes ure også for armbåndsure. Armbåndet kan være sammensat af led, kaldet et lænke armbånd, eller være i materialer som læder, resin eller gummi.

Bezel/Krans

“Bezel” eller “kransen” er den del der omkranser urets urskive og glas. På mange herreure er den markeret med minutter for nemmere aflæsning og for udseendets skyld.

Dato viser

De fleste moderne ure har en “dato viser” som oftest sidder i højre side af urskiven. På den måde kan datoen hurtigt aflæses direkte på uret.

Glas/Krystal

Urskiven beskyttes af “glasset”. Glasset vil typisk være lavet i enten mineralglas eller safirglas, hvoraf safirglas er det mest hårdføre og ridse resistente materiale.

Krone

“Kronen” er den lille “dut” på urets højre side man kan skrue på. Den bruges primært til at stille uret.

Minut viser

“Minut viseren” angiver minutterne markeret på urskiven.

Sekund viser

“Sekund viseren” angiver sekunderne.

Time viser

“Time viseren” angiver timetallene markeret på urskiven.

Urkasse

Bag urskiven ligger urværket, som ligger beskyttet i “urkassen”. Urkassen er altid lavet af hårdføre materialer som stål.

Urskive

“Urskiven” betegner den skive hvor timerne, minutterne og sekunderne er markeret. Den kan være enkel eller have mange farver og flotte desgin detaljer afhængigt af urmærkets design æstetik.

illustration med almindelige ur begreber vist på et seiko herreur
Oversigt over de mest almindelige ur begreber vist på et Seiko Prospex Black Sumo Automatic Diver SPB101J1.

Andre ur begreber

Analogt ur

Et “analogt ur” er et ur med en traditionel urskive og visere.

Automatik

Et automatisk ur er et selvoptrækkende ur og det behøver derfor ikke er batteri som det almindelige kvarts ur gør. Det automatiske ur får sin energi fra de bevægelser der forekommer når du bærer uret.

Digital

Et digital ur er et elektronisk ur der viser tiden i form af numre frem for via en urskive med visere. De mest populære digitale armbåndsure i dag er designet af Casio.

Drejekrans

En “drejekrans” er en roterende krans der sidder omkring et urs skive. Drejekranse ses ofte på dykkerure hvor den kan bruges til at tidskoordinere dyk.

Dress watch

Som udgangspunkt er et “dress watch” et ur der er designet til at blive båret med et formelt outfit til formelle lejligheder, og til dels også semi formelle lejligheder eller på kontoret.

Dykkerur

Et “dykkerur” er et ur der, som navnet afslører, er designet til dykning. På trods af at uret primært er designet til dykning, er dykkeruret ligeså populært blandt mænd der ikke dykker på grund af dets særlige æstetik, versatilitet og robusthed. Er du interesseret i dykkerure kan du læse mere om dem i vores guide til det perfekte dykkerur.

Frekvens

Et urs “frekvens” er hastigheden med hvilket urets bevægelser slår. Frekvensen måles i hertz (Hz) og vibrationer per time (VpH).

Horologi

Oprindeligt er betyder begrebet “horologi” studiet af tidsmåling. Armbåndsure, lommeure, solure, timeglas osv. er alle instrumenter med hvilke tiden kan måles. I moderne tid referer begreberne horologi og horolog oftest til studiet af mekaniske tidsmålere, altså urmagere og urmageri.

Hybrid ur

Et “hybrid ur” er en type ur der er en kombination mellem et traditionelt ur og et smartwatch. Det har typisk udseendet af et traditionelt ur samtidig med at det indeholder smartwatch funktioner som kan kobles til din telefon og smart elementer i dit hjem.

Illuminator

En “illuminator” beskriver oftest en lysfunktion på et ur som ved et tryk på en knap gør det muligt at aflæse tiden i mørke.

Komplikationer

“Komplikationer” i et mekanisk ur refererer til det antal af funktioner uret har ud over time-, minut- og sekundviseren. De mest almindelige komplikationer i et mekanisk ur er datovisning, alarmer og kronograf funktion. Rekorden for flest komplikationer i et armbåndsur ligger hos mærket Franck Mueller med uret Aternitas Mega 4, som har hele 36 komplikationer, hvoraf 25 af dem er synlige.

Kronograf

Kronograf” er en type ur som har en stopurs funktion. Et almindeligt kronograf ur har en adskilt viser som kan startes og stoppes ved at trykke på en knap på urets urkasse.

Kvarts

Kvarts ure er drevet af et batteri i urværket. Det bruger meget lidt energi af gangen og derfor kan kvarts uret typisk gå i flere år før batteriet skal skiftes.

Lynette/Lünette

“Lynetten” er fastmonteret krans på et ur modsat de roterbare kranse der findes på et dykkerur.

Mekanisk ur

Man skelner som udgangspunkt mellem to typer mekaniske ure, det automatiske mekaniske ur og det manuelle mekaniske ur. Forskellen er at det automatiske ur er selvoptrækkende mens det manuelle mekaniske ur skal skrues. I dag er de fleste mekaniske ure automatiske.

Månefase ur

Et “månefase ur” er et ur der viser månens cyklus ved at vise den aktuelle månefase på urets skive.

Patina

“Patina” er et begreb der i urverdenen betegner alderstegn på et ur, for eksempel i form af farver der falmer og lignende.

Retrograd viser/retrograd ur

Retrogradvisere er typisk fundet i ure som har et højt antal af komplikationer hvorved der ofte mangler plads på skiven til at vise alle urets funktioner. Derfor er retrograd ure bedst karakteriseret ved visere der nulstiller sig så snart de når til enden af deres rute.

Skelet ur

Skelet ur et et begreb der betegner en type ur hvor urværket er enten delvist eller helt synligt.

Smartwatch

Et “smartwatch” er et digitalt ur med smart funktioner, som for eksempel kalender, GPS, opkalds- og besked funktion med mere. Et moderne smartwatch har typisk et touch display og en gummi eller læderrem.

Solar-powered

Begrebet dækker over ure hvis urværk drives af sol- og/eller lysenergi. Soldrevne ure har typisk små paneler som opsuger sol-/lysenergi, og nogle ure kan endda opsuge selv meget svagt syntetisk lys, samt oplagre energien til tidspunkter hvor der er svagt lys. Det første soldrevne armbåndsur blev designet og produceret at Citizen, som den dag i dag satdig fører serien ECO-Drive.

Spiral

“Spiralen”, på engelsk kendt som “hairspring”, er en spiralformet del i mekaniske urværker. Spiralen får urværkets balancehjul til at svinge med en jævn frekvens for på den måde at kontrollere farten af tandhjulene i værket, og på den måde bevægelserne af urets visere.

Swiss made

Swiss made er et begreb der indikerer at et ur blev lavet eller samlet i Schweitz. Kommercielt er Swiss made oftest anset som et symbol på kvalitet og ekspert ur håndværk.

Tachymeter

Et “tachymeter” er indskriberede numre på et kronograf urs krans (bezel) som kan benyttes til at udregne hastigheder baseret på tilbagelagt tid eller til at måle afstand baseret på hastighed.

Tourbillon

“Tourbillon”, som direkte oversat fra fransk betyder “hvirvelvind”, er en del i et urs mekanik som gør det mere præcist. Tourbillon bevægelsen udligner indflydelsen fra tyngdekraften på urets mekanik.

Urværk

Urværket er urets indre dele som får uret til at gå. Urværket ligger beskyttet inde i urkassen bag ved urskiven.

Verdenstid

Verdenstid er en funktion der gør det muligt at aflæse tiden i forskellige tidszoner. Oftest vil det være 24 af verdens hovedstader.

Watch winder

En “watch winder” er et apparat der bruges til at holde et automatisk ur kørende når det ikke bæres. Fordi automatiske ure går vha. kinetik, når bæreren bevæger sig, vil det gradvist stoppe med at gå når det ikke bæres. For at undgå dette kan man opbevare sit automatiske ur i en watch winder, så det altid er klar når man tager det på.

Ur begreber du gerne vil have forklaret?

Fandt du ikke det begreb eller den funktion på listen som du gerne vil have forklaret? Lad os det vide i kommentar feltet, så giver vi dig et svar og opdaterer vores liste.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.