wristshot armbåndsur urbillede smartphonekamera urkompagnietI dag er en smartphone den mest populære måde at tage fotos på i hverdagen og særligt til de sociale medier. Dette skyldes højst sandsynligt at din smartphonen er super praktisk at have med overalt på grund af dens kompakte størrelse og moderne smartphones udvikling af kamera kvalitet og funktioner. Din smartphone er derfor det ideelle redskab til at tager et fantastiske wristshots med dit ur.

 

Start med at justere de grundlæggende elementer og billede settings

Ligegyldigt hvilken slags smartphone du bruger eller hvilket motiv du har i tankerne er det altid vigtig at justere de grundlæggende elementer inden du går i gang.

Start med at pudse din linse

Linsen kommer i kontakt med alverdens ting og sager i løbet af en dag og der kan nemt sætte sig støv, snavs og afmærkninger fra fedtede fingre som kan forringe billedkvaliteten.

smartphone billede puds linse Puds altid linsen før du begynder.

Vent med at bruge filter

Har du et billede filter slået til, så slå det fra. Filteret kan nemlig også være med til at forringe billedkvaliteten. Samtidig vil et filter gøre at du ikke kan få den rå billede fil tilbage hvis du bagefter skulle skifte mening omkring filteret. Du kan derfor med fordel vente med at bruge filter til efter billedet er taget som en “efter-effekt” hvis det er det look du går efter.


wristshot uden filter urkompagnietwristhot med filter urkompagniet

Billedet det nederste billede ovenfor viser hvordan filteret forringer kvaliteten i forhold til det øverste billede uden filter.

Skab balance i billedet

De fleste moderne smartphones er udstyret med funktioner som kan hjælpe dig med at skabe balance og harmoni i dit billede. Du kan med fordel slå “grid” hjælpe funktionen til i din telefons kamera settings. Funktionen vil hjælpe til at give dig overblik over dit motiv ved at bruge tredjedelsreglen. Her er et eksempel på hvordan du ved at placere dit ure i et kryds fikspunkt kan skabe et mere interessant billede end hvis du placerede motivet i midten.

grid billedeværktøj urkompagnietgrid billedeværktøj urkompagnietLæg mærke til hvordan skæringslinjerne på det øverste billede ovenfor skaber harmoni og ligevægt i modsætning til det nederste billede hvor alt motiv er placeret i midten. 

Vent med at beskære billedet

Du har sikkert noteret at de fleste smartphones kamera funktion giver dig muligheden for at vælge en ramme til dit billede mens du tager det, såsom kvadratisk eller aflangt. Det er dog en god idé at vente med at bruge disse funktioner til efter billedet er taget. Du kan nemt beskære dit billede helt efter eget ønske i din telefons billedredigeringsværktøjer eller via en app. Derudover kan det også spare dig lidt plads på din telefon, da de forud indstillede ramme funktioner i din telefon optager mere plads.

Vælg det rette lys til dine billeder

Lyset er noget af det vigtigste at være opmærksom på for at fange et godt billede. Styrken, retningen og farven af lyset kan nemlig have en dramatisk stor effekt på hvor godt dit billede bliver. Det er derfor vigtigt at vide hvordan du skal fotografere ud fra hvilket lys du har med at gøre og hvordan du udnytter det bedst muligt.

Pas på med mørkt og unaturligt lys

Du har måske allerede lagt mærke til det, men tager du fotos indendørs i unaturligt lys og på overskyede dage, vil det typisk resultere i kedelige og ensformige nuancer samt manglende skygger. Står du i en situation hvor du kun har at gøre med disse mindre optimale lyskilder, så brug det til din fordel. Når du har dårligt lys, så find hvad end lys du har at gøre med og brug det. Selv små lyskilder kan være med til at illuminere dit motiv og minimere billedstøj.

wristshot mørke omgivelser urkompagniet

På billedet ovenfor ses det hvordan det naturlige lys fra et vindue er med til at illuminere motivet i de ellers mørke omgivelser. 

Du kan også minimere støj og unaturlige toner ved at bruge et sort-hvid filter på dit billede efterfølgende. Samtidig giver det et klassisk og artistisk look til dit billede.

sort hvid filter artistisk look urkompagniet

Det sort-hvide filter giver det ellers mørke billede et artistisk look.

Undgå flash

Mere lys er generelt godt, men pas på med at bruge din flash. Når lyset kommer fra en fokuseret lyskilde som din flash, kan det få dit motivs toner til at se hårde og unaturlige ud. Dette gælder særligt når flashen bruges et sted hvor de omkringliggende lys er helt anderledes end din det som kommer fra din flash.

naturligt lys med mørke omgivelser urkompagnietwristshot med flash ungen skygger urkompagniet

På det nederste billede ovenfor kan du se hvordan flashen udvisker alle naturlige skygger.

Brug naturligt lys når du kan

Naturligt lys er din bedste ven når det kommer til at tage et godt foto. Det naturlige lys sørger for at dit motiv bliver skarpt og får kontrast med naturlige skygger. Er du indenfor kan du for eksempel bruge lyset fra et stort vindue. Pas dog på med for meget lys, hvis du er omringet af vinduer som bringer lys fra alle sider kan dit motiv blive overeksponeret og miste de naturlige skygger og farver. Er du udenfor gælder det ligeledes at passe på med stærkt sollys midt på dagen. Dette skyldes at du her også mister skygger og naturlig farve. Den gyldne regel er at dine udendørs fotos bliver allerbedst en time efter solopgang og en time før solnedgang.

lys fra vindue urkompagniet

På billedet ovenfor kommer den naturlige belysning fra et vindue i siden.

Kom tæt på dit motiv uden brug af zoom og vær opmærksom på fokus

Billeder med motiver “up close” kan være super flatterende men det er vigtigt at vide hvordan du bedst muligt opnår denne effekt uden at miste billedkvalitet.

Brug aldrig kameraets zoom funktion

Selvom om enkelte dyrere smartphone telefoner har gjort tiltag for at bevare billedkvaliteten når der zoomes ind på et motiv, er virkeligheden dog at de fleste smartphones endnu ikke er nået til et punkt hvor kvaliteten ikke forringes. Skarpe billeder er et must for et godt billede, så vælg derfor at tage billedet tættere på dit motiv i stedet for at zoome ind med denne funktion i kameraet.

wristshot uden zoom god billedekvalietet urkompagnietwristshot med zoom grynet billede urkompagniet

På det nederste billede ovenfor ses det hvordan zoom funktionen gør billedet grynet i forhold til det øverste billede hvor kamera linsen er bragt tættere på.

Fokus er vigtigt

Vær opmærksom på at din telefon er fokuseret det rigtige sted. På de fleste smartphones kan du manuelt vælge hvor kameralinsen skal fokusere. Vær derfor sikker på at du har trykket på det motiv i skærmen som skal være i fokus på dit billede så du ikke ender med et sløret motiv. Samtidig vil det rette fokus sørge for et mere kontrastfyldt motiv.

uret er i fokus urkompagniet

uret er uskarpt ude af fokus urkompagniet

På det øverste billede ovenfor er uret i fokus i modsætning til det nederste hvor kamerates linse ikke har fokuseret på motivet. 

Find den rette baggrund og kontrast til dit motiv

Ud over lyset er baggrunden og farvekontrast gode elementer at være opmærksom på. Kontrastfyldte billeder og valg af baggrund kan være den afgørende faktor for et fedt billede.

Less is more

Når du skal vælge baggrund til et detaljeret motiv som er tilfældet med et armbåndsur er “less is more” reglen ofte en god ting at benytte sig af ved valg af baggrund. Motivet vil i de fleste tilfælde harmonere rigtig fint med en simpel baggrund så øjets fokus falder på motivet uden at blive forstyrret af for mange opmærksomhedsstjælende elementer i baggrunden.

simpel baggrund med kontrast urkompagnietrodet baggrund wristshot urkompagniet

Billedet øverst ovenfor giver en simpel og baggrund med en blød kontrast i forhold til det nederste billede hvor baggrunden er rodet og kedelig.

Brug kontrast til din fordel

Hvis du vil undgå monotone og kedelige billeder eller farvesammensætninger som ikke harmonerer, så vælg din baggrund med omhu. Kontrasten kan være en stor del af at vække dit motiv til livs. Tager du for eksempel billede af et mørkt motiv med en mørk baggrund vil kontrasten mellem de to elementer uundgåeligt være meget lille. Dette kan resultere i kedelige billeder som ikke fanger blikket. Går man dog over i den helt anden boldgade og tager et billede af sit motiv med en meget stærk baggrund kan du risikere at billedet bliver forstyrrende at kigge på. Prøv dig derfor ad med forskellige baggrunde som giver en god kontrast med dit motiv uden at blive forstyrrende for øjet at kigge på.

blød kontrast wristshot urkompagniet

monoton baggrund wristshot urkompagniet

På det øverste billede ovenfor ses en blød kontrastfarve i baggrunden som komplimenterer urets farver i modsætning til det nederste som flyder sammen baggrundens farve.

Brug filtre og andre redigerings værktøjer med omhu

Filtre kan give en fin effekt til dit billede men for meget redigering kan få billedet til at se kunstigt og over-redigeret ud. Vælg derfor dine billedeffekter med omhu.

Simpelt men godt

Når du har taget det perfekte foto så pas på med at gå over bord med alverdens filtre og billedeffekter som din telefon og diverse foto redigerings apps tilbyder. Enkelte effekter er som regel de mest effektive. Ved at bruge disse effekter minimalt undgår du at forringe kvaliteten på dit billede, samtidig sikrer du at billedet bevarer sit autentiske og mere virkelighedstro udseende. Er du i tvivl om dit billede ser for over redigeret ud, så er hovedreglen at du skal fjerne den sidst effekt du har pålagt dit billede. Simpelhed er ofte den bedste løsning æstetisk. Med det sagt skal du selvfølgelig holde dig tro mod hvordan du selv synes at billedet ser bedst ud, og spørg eventuelt gerne en ven eller et familiemedlem om deres mening inden du poster dit billede.

simpelt filter naturligt billede wristshot urkompagniet

 

 

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.