stilguide til mænd om hvordan man undgår stilforbrydelser når vælger og styler sit ur

Uret er en fantastisk accessory til mænd! Det fås i et virvar af forskellige mærker, designs, farver og former, kan styles på mange forskellige måder og være lige netop den accessory der tager dit “style game” til næste niveau. Med så mange muligheder, kan det dog også være forvirrende, at finde det helt rigtige ur til din personlige stil. Ligeledes, er der nogle faldgruber, som du skal være opmærksom på når du styler dit ur. I denne artikel vil vi derfor give gode råd til, hvordan du vælger et ur som passer til dig og hvordan du styler det, med henblik på dine omgivelser, din hudtone, øvrige accessories og mere.


1. Lad uret være en accessory som styrker din selvtillid

Er du ikke vant til at gå med smykker, som for eksempel et ur, kan det være grænseoverskridende, at begynde at bære det. Nogle beskriver for eksempel, at de frygter, at andre omkring dem tænker, at de ser for “overdressed” ud, når de bærer et ur til hverdag. Lad dig ikke diktere af hvad andre omkring dig tænker eller ikke tænker om din stil. Tit vil det nemlig vise sig, at langt de fleste lægger mærke til dig og dit ur, fordi de synes det er fedt! Et godt råd til dig som er ny til at gå med ur, er at vælge et klassisk og simpelt ur til at starte med, som ikke vækker alt for meget opsigt, hvis dette er årsagen til, at du ofte vælger uret fra. En anden god måde at blive fortrolig med uret på, er at sætte dig ind i mærkets historie, urets tekniske specifikationer, dets design eller andre ting omkring det, der interesserer dig. Dette skyldes, at jo mere interesse du har for dit ur, des mere incitament har du for at gå med det. Uret er nemlig et fantastisk stykke håndværk og en lækker accessory til enhver mand, lige meget hvilken stil du har og hvilket ur du bærer, så hvil i dig selv og din stil og bær uret med stolthed.

en ung mand som bærer en læderjakke og læder ur på håndleddet
Hvis du hviler i dig selv og din stil, vil dette være tydeligt for alle omkring dig. Vær derfor ikke bange for, at bære lige netop den type ur, som du synes er fed og bær det med selvtillid.

2. Hav omtanke for dine omgivelser

Selvom mange ure kan bruges til mange forskellige lejligheder, er der selvfølgelig nogle situationer hvor det kan være upassende, at bære specifikke typer af ure. Skal du for eksempel til begravelse, er det måske ikke den bedste idé at bære et stort ur, i en skrigende farve, prydet med masser af krystaller og bling. Det samme kan siges til et job interview, hvor der gælder en særlig dress code. I sådanne situationer, kan det være bedst at bære et beskedent eller klassisk ur, og hvis du skulle være i tvivl, kan du altid forhøre dig om dress code, inden du tager afsted.

En anden sammenhæng hvor det kan være vigtigt at have sine omgivelser i tankerne, er hvis du skal ud at rejse. Nogle steder i verden kan det for eksempel være ildeset på, at bære store dyre ure. Andre steder i verden, kan dit ur være en kæmpe fristelse for tricktyve og lignende forbrydelser. Pointen er, at du skal huske at have omtanke for dine omgivelser, når vælger hvilket ur du skal tage på. Du ville nok også selv synes, at det så fjollet ud, hvis du så en person som bar et dyrt smykkeur, på vandretur i Andesbjergene. Med omtanke for dine omgivelser, undgår du misforståelser og at dit ur ikke bliver unødigt slidt på.

en mand i et klassisk jakkesæt med et klassisk og enkelt ur med hvid skive og sort læder rem
Tænk altid over om dit ur matcher den situation du er i, ligegyldigt om du skal til en vigtig begivenhed eller til en uvant omgivelse, så der ikke opstår misforståelser.

3. Match dit ur til din hudtone

Du er måske ikke klar over det, men hvad end du har en lys eller mørk hud, har du og alle andre mennesker en underliggende tone i huden, som definerer om din hudtone er varm, kold eller neutral. Det vil sige, at du altså kan have en lys hud med en varm undertone og en mørk hud med en kold undertone og så videre. Når det kommer til smykker som et ur, kan du derfor videnskabeligt bevist, finde det ur som matcher din huds undertone perfekt. Ved at gøre dette, skaber du harmoni i dit look og sikrer dig at uret vil komplimentere din teint. Du kan finde din undertone i huden, ved at benytte dig af et par forskellige metoder:

  • Stil dig i naturligt lys, så din undertone ikke bliver ændret af koldt eller varmt lys fra en lampe eller andet unaturligt lys i nærheden. Kig på indersiden af dit håndled, der hvor dine blodårer kan anes gennem huden. Ser de grønne eller oliven farvede ud, har du en varm hudtone. Ser de blålige eller lilla ud, har du en kold hudtone. Kan du se både blålige og grønlige nuancer, har du en neutral hudtone.
  • Du kan også teste din huds undertone ved at holde et guld ur og et sølv ur, eller andre sølv og guld genstande, op mod din hud. Hvis den guld farve ser mest flatterende ud og giver liv til din hud, er den varm. Hvis den sølv farve ser mest flatterende ud mod din hud, er din hudtone kold. Ser begge farver lige god ud holdt op mod din hud, er den neutral.

Med denne viden, kan du nemt finde et ur som komplimenterer din teint. Det betyder dog nødvendigvis ikke, at du kun må gå med guld hvis du har en varm hudtone og at du kun må gå med sølv hvis du har en kølig hudtone. Der findes for eksempel forskellige nuancer af guld, som går fra kølige til varme nuancer. Et eksempel på en kølig guld farve, er en guld som har en grønlig eller en meget lys guld farve, som nærmer sig den gule farve. Eksempler på en varme guld farver er den røde- eller rosaguld tone, eller den guld farve, som har orange toner i sig.

Farveteorien betyder heller ikke, at du ikke kan bære et ur med kølige elementer, hvis du har en varm undertone i huden. For at inkorporere et ur med kølige elementer, hvis du har en varm hudtone, skal du blot vælge et ur der har både kølige og varme elementer i sig. Dette gælder selvfølgelig også omvendt, hvis du har en kold hudtone kan du sagtens bære et ur med kolde og varme elementer. Dette miks af kølige og varme elementer i dit ur, vil matche både din huds undertone og den vil skabe en flot kontrast mellem de varme og kølige elementer.

Har du den neutrale undertone i huden, er du så heldig, at du ikke behøver at tage stilling til hvilken tone af ur som matcher dig bedst, da den neutrale undertone harmonerer med begge dele.

For mere inspiration til hvordan du matcher dit urs tone og materiale til dit look ved også at læse: Sådan farvekoordinerer du dit ur med dit outfit.

en herre en skjorte og slips og et guld ur med stål lænke på armen
Når du har forståelse for hvilken tone af ur som bedst matcher din hudtone, kan du også begynde at matche dit ur til tonerne i dit outfit. På billedet ses en herre med et stålur i en kølig guld farve, som harmonerer perfekt med den kølige blå farve på hans slips og bukser.

4. For mange accessories på en gang kan se rodet ud

Har du nogensinde hørt dette udtryk: “I make accessories contact before eye contact… and judge accordingly”? Selvom om udtrykket måske er en anelse overfladisk, kan der i nogen grad være noget om det. I den forstand mener vi, at hvis du bærer for mange accessories på en gang, kan det få dit overordnede look til at se rodet ud. Ideen med accessories er at sætte prikken over i’et i et outfit og de kan være det element der løfter dit look til næste niveau. Dit ur kan sagtens matches med øvrige accessories som halskæder, armbånd, ringe, øreringe, butterflys, bælter, solbriller og så videre, men hvis du bærer dem alle på en gang, mister de alle evnen til at være fokuspunkt i dit look. Dette resulterer i et kaotisk udseende, da der simpelthen er for mange accessories, som alle kæmper om opmærksomheden. Vælg derfor gerne dine accessories med omhu. Hvis der skal være ekstra fokus på dit ur, kan du for eksempel vælge at accessorize samme arm som uret sidder på, med en ring eller et lille armbånd, der matcher dit ur.

en overflade med forskellige accessories som en butterfly hovedtelefoner og et ur med en læderrem og lys urskive
Vælg accessories som harmonerer med hinanden frem for accessories som kæmper om opmærksomheden i dit look. På denne måde sikrer du, at dit fuldendte look går op i en højere enhed.

5. Vær strategisk med dine accessories og skab balance i dit look

For at fuldende et lækkert look, er det vigtigt at du også tænker over, hvordan du skaber balance mellem dine accessories. Du kan nemlig accessorize strategisk, med tanke på hvor i dit look, du gerne vil have fokus skal være. For eksempel, hvis du har investeret i et super lækkert ur og du gerne vil have at dette skal være i fokus, så lad uret være den eneste accessory eller brug kun få andre accessories til dit outfit. På denne måde vil uret være fokuspunktet i dit look og du risikerer dermed ikke, at øvrige accessories stjæler opmærksomheden fra dit ur. Ved at bruge få accessories opnår du også et simpelt og stilet look, et look som typisk passer godt til både hverdagssituationer, arbejde og formelt. Er du derimod typen som godt kan lide at bruge mange accessories i dit look sammen med dit ur, skal du tænke over hvordan du skaber ligevægt mellem dine accessories. Her mener vi selvfølgelig ikke ligevægt i den bogstavelige forstand, men i forhold til hvordan for mange accessories, samlet et enkelt sted på kroppen, skaber ubalance i dit look. Bærer du for eksempel både ringe, armbånd og ur på samme tid på samme arm, som de eneste accessories i dit outfit, vil det skabe en opfattelse af uro og uligevægtig tyngde i dit look. Denne opfattelse af uligevægt opstår, fordi menneskehjernen naturligt søger symmetri i omverdenen. Du kan modvirke denne uligevægt ved at lægge afstand mellem dine accessories. Et eksempel på dette, med de samme accessories som nævnt før, kunne være at have dit ur og et lille armbånd på din venstre arm, mens dine ringe er flyttet over på højre arm.

en herre i et blå jakkesæt med solbriller ring på fingeren og et ur med brun læderrem og kig ind til urværket
Når du strategisk placerer din accessories, skaber du ligevægt og balance i dit look. På denne måde kan du også bære accessories, som er mere edgy og opsigtsvækkende. For eksempel som herren på billedet, der bærer en lille ring med stene og et ur med kig ind til urværket.

6. Vælg et ur som har de rette proportioner

Når du vælger dit ur, er den en god ting også at tænke over om urets proportioner klæder dine. Dette princip ligger i forlængelse af hvordan uligevægt i dit look, kan skabe ubalance. Selvom det måske er på mode med meget chunky, store ure, er det typisk en type ur, som ikke klæder alle proportioner. Her mener vi, at hvis du har et smalt håndled, kan et stort ur give illusionen af, at dit håndled er endnu mindre i forhold til uret. Dette princip gælder selvfølgelig også for den omvendte situation, hvis du godt kunne tænke dig et lille og smalt ur, men har et større og bredt håndled. Køber du dit ur i en butik, kan du altid vurdere hvordan uret ser ud i forhold til dig, ved at kigge i et spejl eller få en anden persons vurdering. Dette kan være en udfordring når du køber dit ur online, men der er tricks du kan benytte dig af, for også at vurdere dette hjemmefra. Du kan for eksempel søge på videoer og billeder af andre som bærer uret, som reference. På de fleste online hjemmesider, hvor du kan købe ure, vil målene på uret også stå angivet. Du kan bruge målene til at sammenligne med dit håndleds størrelse, ser urkassen meget større eller meget mindre ud end dit håndleds bredde, skal du overveje at finde en anden model, som matcher dit håndleds proportioner bedre.

et oris ur som sidder på en mands håndled
Når du vælger et ur med de rette proportioner i forhold til dit håndled, skaber du balance og ligevægt. Herren på billedet har fundet et Oris ur som matcher perfekt til hans håndleds proportioner.

7. Vær tro mod dig selv og din egen stil

Har du læst denne artikel og tænker: “Åh nej, jeg gør flere af de ting, som artiklen siger at ‘jeg ikke må’”? Så fortvivl ikke. Selvom om disse retningslinjer, er en god generel guide til dig, som ønsker inspiration til en lækker og gennemført stil, henviser vi her til tip nummer 1 i artiklen: bær dine accessories med selvtillid. Hvis du selv synes, at det passer til dig og din stil med mange accessories på en gang eller et ur med en kold tone, selvom du har en varm hudtone, så bliv ved med at være tro mod din egen stil. Det allervigtigste er, at du føler dig godt tilpas med dit ur og det look du vælger. 😉

en ung mand med en denimjakke mønstret skjorte og et ur med en rødbrun læderrem og en sort urskive
Lige gyldigt hvilket ur eller outfit du vælger, så hvil altid i dig selv og din egen stil. Hvis du har det godt i det du bærer, så har du valgt rigtigt for dig.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.