Hvis du allerede har eller overvejer at investere i et værdifuldt ur, eller hvis du ejer et ur,som er et arvestykke og som er særligt værdifuldt, hvordan sørger du så for at du er bedst forsikret? I dette interview besvarer Sebastian fra Alka Forsikring dine spørgsmål omkring forsikring af ure.  

Hvilken slags forsikring dækker normalt genstande som ure?

indbrudstyv forsikring af ure og smykker urkompagniet“Ure er normalt dækket af det der hedder en Indboforsikring (Familieforsikring). Indboforsikringen dækker skader på dit indbo som følge af brand, tyveri, kortslutning og vandskade. De mest almindelige ting klassificeret som indbo er for eksempel møbler, elektronik, tøj og smykker hvorunder ure gælder.”

Hvordan undersøger man, hvorvidt man har den rigtige forsikring til at dække værdigenstande som for eksempel ure, så man undgår underforsikring?

guldur smykker forsikring urkompagniet“I starten af betingelserne, vil det fremgå hvilke ting, der er omfattet af forsikringen. Et ur vil hos Alka enten gå ind under ’Almindelig privat indbo’ eller ’Guld, sølv og smykker m.m’. Hvis det går ind under den første kategori, så er dækningen begrænset til 75.000 kr. pr. ting. Hvis det går ind under den sidste kategori, så er dækningen begrænset til 150.000 kr. pr. skade. Begge summer kan udvides ved merbetaling, så man undgår underforsikring.”

Er der noget, man skal være særligt opmærksom på i forhold til forsikring, hvis man ejer et meget værdifuldt ur?

værdifuldt ur smykker forsikring urkompagniet“Først og fremmest skal man være sikker på, at man ikke bliver underforsikret. Hvis uret går ind under kategorien ’guld, sølv og smykker med mere’ (typisk guldure), vil det endvidere ikke være dækket for ’simpelt tyveri’. Simpelt tyveri er tilfælde hvor tyven ubemærket kan stjæle genstande, for eksempel ved tyveri uden for bygning, fra uaflåst bygning eller fra lukkede og aflåste biler.”

Hvad gør man, hvis man er indehaver af et ur, som er et arvestykke og ikke har nogen kvitteringer eller andet bevismateriale på urets værdi?

værdifuldt ur arvestykke forsikring urkompagnietDet vil være en rigtig god idé at tage nogle billeder af uret man kan fremvise til forsikringen. Man kan også prøve at få uret vurderet hos en urmager. Det er den forsikredes ansvar at kunne dokumentere eller sandsynliggøre sit tab hvad end det er et arvestykke eller ej.

Hvordan sikrer man, at urets fulde værdi udbetales fra forsikringen hvis uheldet sker?

“Du sikrer at dit ur er dækket som beskrevet ved ovenstående spørgsmål, hav altid dokumentation og sandsynliggørelse klar til dit forsikringsselskab.”

Hvordan sikrer man sit ur, hvis man har det med på rejse i udlandet?

forsikring af ur på ferie resjeforsikring indboforsikring urkompagnietDer er som regel ikke forskel i forhold til når man befinder sig i Danmark. Din indboforsikring vil typisk dække hvis der bliver stjålet fra dit hotelværelse eller hvis du bliver bestjålet med din bagage er i hotellets varetægt. Du skal kunne dokumentere tyveriet så det vil være en fordel at tage billeder med bevis for at værelset er brudt op til dit forsikringsselskab, som de kan behandle sagen ud fra. Derudover skal du kontakte dit hotel omkring tyveri samt det lokale politi som kan give dig en kvittering som du kan fremvise til dit forsikringsselskab som bevis når du er hjemme i Danmark igen. Alle erstatninger gennem indboforsikring vil ligeledes først træde i kraft når du er kommet hjem til Danmark. Hvis du rejser i længere tid end tre måneder kan reglerne dog variere og det kan være en bedre idé også at købe en rejseforsikring som inkluderer denne form for dækning. Hvis du uheldigvis først skulle opdage tyveri af en en værdigenstand som dit ur efter du er kommet hjem til Danmark skal du tage affære hurtigst muligt. De fleste forsikringer vil bede om en politi kvittering som dokumentation. Ved dette tilfælde bør du tage kontakt til hotellet du har boet på som højst sandsynligt kan hjælpe dig med at få en kvittering fra det lokale politi. Det er dog altid en god idé at tage sine forbehold så man som udgangspunkt undgår tyveri på ferien. Luk og lås hotel døre og vinduer, lad ikke dit ur eller andre værdigenstande ligge fremme eller i bagagen og hvis du låser den inde så hav bevis for at den er lagt i hotelværelsets pengeskab. Tjek altid med din forsikring inden afrejse hvis du er i tvivl om hvordan dit ur et dækket.

Er der andre ting, som er relevante i forhold til forsikring af ure?

“Som allerede nævnt er altid en god idé at spørge dit forsikringsselskab hvis du er i tvivl om noget omkring din forsikring og hvad den dækker, for eksempel i forhold til dine ure.”

 

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.